Kesälehti ilmestynyt - lue verkossa

Lue Kurun Kesälehti maksutta tästä!

KURUFEST ALOITTAA KESÄN

Kolmipäiväinen Kurufest alkaa olla vähintään yhtä varma kesänmerkki kuin kesää ennustavat luonnonmerkit. Kamarimusiikkifestivaali järjestetään 7. - 9. kesäkuuta jo kolmannentoista kerran. Konserttipaikoiksi ovat vakiintuneet Kurun kirkko, Parkkuun seuratalo ja Ylöjärven kirkko. Festivaalin taiteellisina johtajina toimivat Heini Lehto ja Tuomas Lehto. Esiintyjinä heidän lisäkseen on kolmetoista muuta musiikin taitajaa. 

Perjantain kirkkokonsertin ohjelmassa Kurussa kuulijoille tarjoillaan Bachia ja Tsaikovskia. Niamh McKenna esittää huilulla Bachin Partita soolohuilulle a-mollin. Parkkuussa lauantain ohjelma jakaantuu Päiväkonserttiin ja Iltamakonserttiin. Päiväkonsertissa kuullaan sellisti Tomas Nuñezin esittämänä kantaesitys Walter Wolfin Soolosellosonaatista. KuruFestin teemana Iltamakonsertissa on musiikki ja luonto. Luontokuvaaja Kimmo Mäkirannan näyttelyn upeat luontokuvat täydentävät festivaalin konserttielämystä. Parkkuussa kuullaan Wolfin lisäksi Mozartia, Sallista ja Johannes Brahmsia. KuruFest päättyy sunnuntaina konserttiin Ylöjärven kirkossa.

Palo vanhassa navetassa

Pirkanmaan pelastuslaitoksen mukaan vanha, noin 300 neliöinen navettarakennus syttyi palamaan tämän viikon tiistai-iltana 14. toukokuuta Sikkiläntiellä. Hälytys pelastuslaitokselle palosta tuli kello 19.19.
Pelastoslaitoksen arvion mukaan tulipalo syttyi todennäköisesti savupiipusta lentäneestä kipinästä. Kipinä oli päässyt peltikaton alle, jossa oli vanha pärekatto.
Palon huomasi ensimmäisenä naapuri, joka myös suoritti ansiokkaasti alkusammutuksen, mikä hidasti oleellisesti tulipalon etenemistä. Pelastuslaitoksen ensimmäinen pelastusyksikkö sammutti tulipalon, ja loput pelastuksen yksiköt avasivat rakenteita ja varmistivat tulipalon sammumisen.
Kohteessa toimi kaikkiaan 10 pelastuksen yksikköä. 

Päiväkodin maanrakennustyöt käynnissä

Uuden päiväkodin rakennustyöt ovat käynnistyneet maanantaina 6. toukokuuta. Työmaa-aitojen sisäpuolelle meneminen on kielletty, minkä lisäksi maanrakennustyöt muuttavat pihan liikennejärjestelyjä, sillä koulun pihasta pois menevä tie on laitettu poikki. Uusi rakennus tulee tulevaisuudessa osittain tien päälle. 
Jalkaisin tai pyörällä kulkevia oppilaita ohjataan kulkemaan kouluun museonmäen kävelytien kautta.

Rakennuslupa haussa

Ylöjärven kaupungin toimitilat on hakenut rakennuslupaa Kurun uuden päiväkodin rakentamiseksi Ylöjärven Keihäslahden kylään soitteessa Myllymäentie 4, 34300 Kuru. Hakemuksen johdosta on naapureille varattu mahdollisuus kirjallisen huomautuksen tekemiseen. Mahdolliset huomautukset on toimitettava 16. toukokuuta kello 15.00 mennessä rakennusvalvontaan.

Terveysaseman katto remonttiin

Kurun terveysaseman katto on parhaillaan remontissa.Ylöjärven kaupungin rakennuspäällikön Jukka Nurmen mukaan katto uusitaan toukokuun aikana.
- Sateella ja ongelmallisten keliolosuhteiden vallitessa työtä ei tehdä.
Syynä katon uusimiseen ovat tiiveysongelmat.
- Katto on kevään aikana vuotanut neuvolan tiloihin.
Nurmen mukaan katto uusitaan kauttaaltaan, minkä jälkeen tehdään rakenteille tarvittavat kuivatustoimet. Vielä ei osata sanoa sitä, kuinka kauan kuivatukseen kuluu aikaa. Nurmen mukaan se selviää kartoituksen jälkeen ja kuivatuksen aikana.
Hänen mukaansa katon ja kuivauksen valmistuttua tehdään neuvolan tiloissa tarvittavia rakennusteknisiä korjaustöitä ja pientä pintaremonttia.
Karoliina Laikio

Ehdota ja vaikuta Urhean Matin ja Heloposki Hennan valintaan

Ehdotukset Kurun Urheaksi Matiksi ja Heloposki Hennaksi pyydetään lähettämään Kuru neuvostolle 20. kesäkuuta mennessä. Ehdotukset voi jättää Kurun kirjaston palvelupisteeseen suljetussa kirjekuoressa tai Leena Törmälle. 
Arvonimet on myönnetty vuodesta 1974 alkaen henkilöille, jotka ovat tehneet Kurua tunnetuksi ja toimineet aktiivisesti kurulaisten hyväksi.
Viime vuonna Heloposki Hennaksi valittiin Anne Tanttu ja Urheaksi Matiksi Pekka Kuisma. Tämän vuoden valinta julkistetaan perinteisesti Kurun markkinoilla 20. heinäkuuta.

Vaaleaa, harmaata ja puujäljitelmää - siinä keittiön suosikkeja

Kari Rautavuori esittelee uuden välitilalaminaatin. Harmaan eri sävyt jatkavat voittokulkuaan suomalaisten keittiöissä.

MRT-kaluste valmistaa kalusterunkoja kodin kaikkiin tiloihin asiakkaan tarpeen ja toiveiden mukaan.Neljä vuotta toimitusjohtajana toiminut Kari Rautavuori kertoo avoimien ovien päivän olleen viime perjantaina arvioitua vilkkaampi. Ylijäämätavarat ja kaapinovet kiinnostivat paikalle tulleita, ja niin sai kaapinovi jos toinenkin uuden omistajan. Kotiinpäin lähdettiin kirjaimellisesti kaapinovi kainalossa.
- Keittiötrendien aallonharjalla on vaaleus edelleen valttia. Tällä hetkellä kaapistoihin valikoituu useimmiten tummat alaovet ja vaaleammat yläovet. Harmaan eri sävyt jatkavat voittokulkuaan. Ikisuosikkeja lienevät  eri sävyt ja puukuviojäljitelmät. Työtasoissa puolestaan ollaan nyt mieltyneitä rouhean betonin näköiseen harmaasävyiseen laminaattiin.
Asiakkaiden tietoisuuden parannuttua on kilpailu markkinoilla kovaa. Nykyään asiakas tietää, mitä haluaa ja on todennäköisesti ennen kauppaan astumistaan tehnyt niin hinta kuin laatuarviointejakin.
- Kilpailussa meidän valttikorttinamme on suomalainen kalustelevy, sen toimittaa meille Koskinen Oy.  Se on kunnon tavaraa ja sen kosteudenkesto on hyvä.
Kaappeihin ja laatikkoihin on tullut hienoja mekanismeja, kuten slide-out -mekanismi ja hidastinjärjestelmä. Laatikot eivät paukahda kiinni, vaikka kuinka paiskoisi, vaan ne liukuvat pehmeästi sulkeutuessaan. Uutta ovat myös jätesankovaunut aktiivihiilikansineen. Aktiivihiilikansi suodattaa pahat hajut pois. 
Rautavuori kertoo korjausrakentamisen työllistävän heitä eniten. MRT-kaluste tekee yhteistyötä rakennusliikkeiden kanssa. Kerrostaloremonteissa edetään samansuuntaisesti putkimiesten kanssa, eli pystysuunnassa alhaalta ylöspäin putkilinjojen mukaan eri kerroksiin. Kerrostalokohteissa valmistuu keskimäärin kolme keittiötä viikossa. Keittiöt luovutetaan avaimet käteen -periaatteella, eli ne ovat täysin valmiita ja heti asiakkaan käytettävissä.
Tulossa on uusia investointeja. Kesäkuun alussa kolmisenkymmentä vuotta palvellut palottelusaha saa seuraajan. 
- Uudenaikainen saha parantaa työn laatua ja nopeuttaa toimintaa sekä vähentää hukkapalojen määrää, iloitsee Rautavuori tulevasta hankinnasta.
Tiina Kalliojärvi-Tienari

Soittolan vapussa soi karaoke

Monenlaista ohjelmaa on tulossa nyt kevään ja kesän aikana, kertoivat Raili Talvitie ja Hannu Pouru.

Kurun Soittola Pubissa vapun viettoon oli varauduttu näyttävällä määrällä heliumpalloja. Vapputunnelman mukaisesti somistetun ravintolan ovi kävi tasaiseen tahtiin, ja asiakkaita lipui paikalle iltaa istumaan. Karaokessa lauloivat niin kokeneemmat konkarit kuin uudet kasvotkin. Meno oli totuttua kurulaista meininkiä.
- Tänä vuonna tiistaihin sijoittuva vappuaatto toi väkeä paikalle suunnilleen saman verran kuin normiviikonloppuina, kertoi Hannu Pouruvappupäivänä.
Sunnuntaina toukokuun 19. päivänä aloittaa uutena ohjelmanumerona Tietovisa, johon osallistutaan neljän hengen joukkueina. Osakilpailujen voittajat voittavat tuotepalkintoja ja koko sarjan voittajalle on luvassa muhkea lahjakortti. Erilaisia tietovisa tyyppisiä iltoja on luvassa myös muutamina perjantai iltoina tulevaisuudessa.
- Soittola Pubin kesäkausi avataan lauantaina 25. toukokuuta, silloin musiikista vastaa Taxi & Drivers sekä Lamourettes tanssityöt.Kesän aikana esiintyjiä riittää jokaiselle viikonlopulle. Kurun Markkinoiden aikaan on tulossa musiikillista ohjelmaa koko päiväksi. Esiintyjälistalla ovat muun muassa Isto Hiltunen sekä Marko Haavisto & Poutahaukat. 
Tiina Kalliojärvi-Tienari

Tunnistatko kuvassa olevia miehiä?

Kirja Artturi Tiurasta valmistuu. Pirkko-Liisa Kastarin mukaan kirjoitustyö on tehty, mutta osa kirjaan tarjolla olevista kuvista tarvitsee yhä tunnistusapua. Jos tiedät, ketä tässä kuvassa on Artturi Tiuran ja Aarno Petäjäniemen lisäksi, kerro nimet Kurun Lehden toimitukselle joko sähköpostitse toimitus@kurunlehti.fi tai tule käymään toimituksessa.
Lisää tunnistusapua kaipaavista kuvia löytyy ennen pääsiäistä ilmestyneestä lehdestä.

2-vuotias Ruokakeidas juhlii

Kauppiaan Ville Pirtinahon tapaa usein palvelutiskin takaa. Pirtinahon mukaan tiski on yksi kaupan vahvuuksista.

Ruokakeidas on toiminut Ylöjärven Elovainiolla kahden vuoden ajan. Kauppias Ville Pirtinahon mukaan kulunut aika on opettanut paljon, ja asiakkailta on saatu valtavasti voimavaroja toiminnan kehittämiseen. Kauppa on tullut tutuksi myös tuottajille.
 - Lähituottajat uskovat meihin. Olemme saaneet enemmän ja enemmän valikoimiin lihaa ja kalaa.
Osa myytävistä tuotteista tulee Ruokakeitaalle suoraan tiloilta, osa tukkureiden kautta Pirkanmaalta.
Pirtinaho kokee Ruokakeitaan aseman K-ryhmän ja S-ryhmän välillä haastavaksi.
 - Meillä ei ole ketjun omia merkkejä, ketjukonseptia tai kanta-asiakasjärjestelmää.
Kanta-asiakasjärjestelmää on toki kaupallakin ehditty miettiä, mutta siihen ei ole haluttu lähteä mukaan. Järjestelmän puuttumisesta huolimatta Ruokakeitaalle on muodostunut uskollinen joukko kanta-asiakkaita, joilta on saatu myös vinkkejä esimerkiksi reseptiikkaan. 
Samassa kiinteistössä Ruokakeitaan kanssa sijaitsee myös Tokmanni. Yritysten yhteistyö sujuu hyvin, ja Pirtinaho vaikuttaa tyytyväiseltä naapuriinsa.
 - Emme halua kilpailla Tokmannin kanssa. Toivomme, että varsinkin ei-syötävät tuotteet haetaan Tokmannilta, jos niitä ei meiltä löydy.
Pirtinaho pyrkii löytämään asiakkaalle juuri ne tuotteet, jotka asiakas toivookin.
 - Ohjeistamme eteenpäin, ja sanomme rehellisesti, mistä voisi saada.
Yksi asia, mitä Tokmannilta ei löydy on palvelutiski, ja se onkin kaupan ehdoton ylpeys. Siitä löytyvät niin tuoreet kalat ja lihat sekä juustot. Tiski on avoinna sekä arkisin että viikonloppuisin.
 - Tiski on kaupan selkeä vahvuus. Niin hyvää, että isälle ja äidille kehtaa myydä.
Tiskistä asiakas saa tarvitsevansa määrän haluamaansa tuotetta. Ostaa voi vaikka vain yhden pihvin.
Toinen kaupan positiivinen puoli on avaruus, joka tuntuu säilyvän myös juhlapyhien aattoina.
 - Kauppa on rakennettu niin, että käytävät ovat leveät. Asiakkaalla on tilaa katsoa, mitä haluaa.
 Juhlan jälkeen on aika miettiä tulevaa.
 - Kehitämme lähiruokayhteistyötä ja lisäämme valikoimia. Tavoitteena on olla juuri meidän asiakkaille sopiva kauppa.
 Pirtinahon mukaan vaikutteita haetaan ympäri maailmaa.
 - Meillä on mahdollisuus kokeilla ja toteuttaa. 
Karoliina Laikio

Kevät tuli Kuruun - kaukalon talvikunnossapito päättyi

Kevään tullen Kurun jääkiekkokaukalon hoito on tältä vuodelta lopetettu. Hilkka Lähdesmäki Kurun Kiinteistöpalvelusta kertoo, että talvi on ollut normaali, ja kaukalon kunnossapito on lopetettu maaliskuun puolivälissä - kuten muinakin talvina. Kiinteistöpalvelu on huolehtinut kaukalon kunnossapidosta yli kymmenen vuoden ajan niin arkisin kuin viikonvaihteisinkin. Lähdesmäen mukaan pisin talvi ja samalla kaukalon käyttöaika on ollut marraskuun alusta maaliskuun puoliväliin. 
Lähdesmäen mukaan kaukalolla on yhä vähän jäätä, mutta turvallisuussyistä kaukalo on tältä keväältä suljettu. Tähän on saatu lupa myös Ylöjärven kenttäpäälliköltä.
Kurun Kiinteistöpalvelu on hoitanut menneenä talvena myös latuja.
- Ylöjärveltä saimme hyvät ohjeet latujen hoitoon.
Vinkkejä ja neuvoja on saatu myös latujen käyttäjiltä, eli hiihtäjiltä. Saatua palautetta hyödynnetään Kiinteistöpalvelussa.
- Käyttäjät ovat valtavan hyvä keskustelukaveri.
Osa pitkistä hiihtoreiteistä on yhä hyvässä kunnossa. Kuntoa seurataan kuitenkin jatkuvasti, koska latujen kunto saattaa muuttua päivässäkin.
- Pururata on tarkastettava päivittäin, ennen kun koululaisia päästetään ladulle.
Ylöjärven kaupunki tiedotti maanantaina 25. maaliskuuta, että esimerkiksi Räikän tykkilumilatua ajetaan vielä, mutta senkin huolto lopetetaan siinä vaiheessa kun kunnossapito ei enää onnistu latukoneella ja kun latu ei ole turvallinen. Haaviston latu suljettiin alkuviikosta, koska latu ei enää jäisten kohtiensa ja työmaaliikenteen vuoksi ole turvallinen.
Karoliina Laikio
Lue lisää viikon 14 lehdestä

Lukijan kuva: Menestystä Y-Ajoissa

Y-Ajot on ajettu ensimmäisen kerran 1960-luvulla. Reitti kulkee Tampereella ja lähikunnissa. Keskeiset tavoitteet on hyväntekäivyys, liikenneturvallisuus ja verkostoituminen. Hyväntekeväisyyskohteena oli Villa Hockey, joka tarjoaa lääkkeetöntä kuntoutusta 17-28-vuotiaille nuorille. Kurun Osaavat Kädet OSK osallistui ajoihin kolmen henkilön voimalla. Kuskina toimi Risto Leppänen, kartanlukijana Anne Göös-Leppänen ja tuken takapenkkiläinen Tarja Valli. Sijoitus oli 9. maaliskuuta sekaparien 2. sija.

Uusi päiväkoti saadaan Kuruun jo ensi syksynä

Kurun uuden, siirtokelpoisen päiväkodin tilaelementtien toimittajaksi on valittu Teijo Talot Oy. Yritys jätti määräaikaan 5. helmikuuta mennessä kokonaistaloudellisesti edullisimman 2 800 000 euron kokonaistarjouksen. Asiaa käsiteltiin tämän viikon maanantaina 11. maaliskuuta kaupunginhallituksessa ja jo aikaisemmin teknisessä lautakunnassa.  Kaupunginhallitus päätti, että päiväkodin leasingrahoitus siirretään tarjouksen mukaisesti edelleen Modulrent Oy:lle 120 kuukaudeksi tarjouspyynnön ehtojen mukaisella kiinteällä kuukausihinnalla 22 500 euroa. Kymmenen vuoden jälkeen jäännösarvo on 100 000 euroa. Jos päiväkotia ei lunasteta vuokrasopimuksen päättyessä kymmenen vuoden kuluttua, vastaa purku- ja siirtokustannuksista siinä tapauksessa nyt valittu toimittaja Teijo Talot. 
Toimituksen kipailutus on tehty minimikilpailutuksena hankintapalvelut Kuha Oy:n kilpailuttamien puitesopimuskumppaiden kesken. Tarjoukset pyydettiin yhteensä kolmelta yritykseltä, mutta niitä saatiin vain yksi.
Uusi päiväkoti on siirtokelpoinen, puurakenteinen rakennus. Tulevan päiväkodin kokonaispinta-alaksi tulee lähes 900 neliötä. Rakennukseen tulee yhteensä neljä osastoa: toisessa päädyssä ovat 3-5-vuotiaiden ja esiopetuksen tilat, kun taas rakennuksen toiseen päähän sijoitetaan sekä pienempien lasten että vuoropäivähoidon tilat. Päiväkodin keskelle tulee muun muassa yhteiskäytössä toimivat tilat.
 Tekninen lautakunta päätti tammikuisessa kokouksessaan, että päiväkodin hankinta toteutetaan kokonaisvastuu-urakkana (kvr). Kvr-urakoitsija huolehtii sekä suunnittelusta että rakentamisesta, eli urakka sisältää päiväkodin tilaelementtien suunnittelun, rakentamisen, toimituksen ja asennuksen. Tilaelementeillä toteutettavan päiväkotirakennuksen on vastattava ominaisuuksiltaan kiinteää rakennusta.
 Kohteen rakennuttajana on tilaaja, eli Ylöjärven kaupunki. Kaupungin toimesta tulevan päiväkodin tontilla käynnistyvät kevään aikana maanrakennustyöt. Lisäksi pihan leikkivälineet ja -kalusteet hankitaan ja asennetaan kaupungin toimesta.  Päiväkodin tilaelementtien asennus tapahtuu puolestaan ensi syksynä.
 Tarjouspyynnön mukainen asennusaika sijoittuu syys-lokakuulle, ja valmista tulee olla lokakuun lopussa. Käyttäjän kalustus ja muutto tapahtuu vuoden loppupuolella marras-joulukuussa. Päiväkoti rakennutetaan Kurun yhtenäiskoulun yhteyteen osoitteeseen Myllymäentie 2. Päiväkodissa on laskettu olevaksi yhteensä 73 asiakaspaikkaa, ja henkilökuntaa 15 henkeä.

Palvelukeskus edelleen myynnissä

Kun Kurun vanhusten hoitaminen siirrettiin viime keväänä Attendo Graniitille, jäi Kurun Niemikyläntien palvelukeskus tyhjilleen, ja kaupunki laittoi sen myyntiin. Ylöjärven kaupungin elinvoimajohtajan Pauli Piiparisen mukaan palvelukeskuksesta ei ole saatu tarjouksia. Kaupungin arvion mukaan ylläpitolämmitys ja muut kulut rakennuksen ollessa tyhjillään ovat sähkön ja lämmityksen osalta vuositasolla 35-40 tuhatta euroa, ja muut kulut 5-10 tuhatta euroa vuodessa. Viimeksi mainittuja kuluja ovat välttämätön kiinteistönhoito, huolto, auraus, piha ja yhteydet. Kuukaudessa kulujen osuus on kolmesta neljään tuhanteen euroon. Palvelukeskuksen purkamista ei ainakaan vielä ole suunniteltu.
- Asiaa käsiteltiin edellisen kerran rakennusten salkutuksen yhteydessä vuonna 2016, jolloin kohde salkutettiin myytäviin.  Jos kohde ei kohtuullisessa ajassa mene kaupaksi, sitä tarkastellaan uudelleen. 
Kohde on ollut aktiivisessa myynnissä sen tyhjentymisen jälkeen, eli viime vuoden alkusyksystä lähtien. Myyntiä hoitaa Kiinteistömaailman Ylöjärven toimipiste.
- Tällä hetkellä tarkoituksena ei ole vaihtaa välittäjää, mutta muutoin tarkastellaan eri myyntitapoja, miten myyntiä voisi aktivoida. Uusi markkinointi-isku on tarkoitus tehdä keväällä 2019.
Ylöjärven kaupungin rakennuspäällikön Jukka Nurmen mukaan palvelukeskuksen tontti on pääosin metsämaata, ja myös sen arvonmääritys on käynnistetty.
- Yritämme maaliskuun aikana saada uusia avauksia kaupanteon suhteen. Selvittelemme mahdollisuutta kytkeä lisämaata (tontin sisältä) palvelukeskuksen mahdollisen kaupan yhteyteen. Uusi myyntiyritys tehdään huhti-toukokuun aikana. Kurussa olevien muiden kohteiden (entinen terveystalo Satamatiellä ja As Oy Ylöjärven Aureenrivin (asunnot C3 ja D4) myynti ei myöskään ole edennyt, sillä Aureenriviin ei ole saatu tarjouksia, joten niiden myyntiä jatketaan. Satamatien kohteen myynnin toimeenpanoa tarkastellaan tarkemmin tämän vuoden aikana.
Jukka Kallio

Monia muutoksia postipalveluihin

Viime syyskuusta alkaen Salen postipalvelut Kurussa ovat olleet osana pilottikokeilua, jossa testattiin uuden, käyttöön otettavan järjestelmän toimivuutta käytännössä. Aiemmin kiinteällä päätteellä toiminut järjestelmä korvattiin pienemmällä mobiilimallisella postipäätteellä. Kätevästi taskussa mukana kulkevan laitteen myötä erilaisten toimintojen määrä on Salen myymäläpäällikön Lotta Willmanin mukaan jonkin verran kaventunut. Postissa asioinnin sujuvuutta lisää puolestaan se, että postipalvelut voi maksaa samalla kertaa ruokaostosten kanssa.
- Postin asiakkaita ohjataan omatoimiseen verkkoasiointiin, joka taas näkyy heille edullisimpina hintoina.Esimerkkinä Willman mainitsee pikkupaketin, joka menee perille kotona verkossa tehdyn hinnoittelun ja maksamisen jälkeen 5,20 euron hintaan, kun sen lähettäminen suoraan Postista maksaisi 9,90 euroa. 
Liimattavia postimerkkejä ei paketeissa enää käytetä, kaikki paketit lämpöleimataan. Pakettiosoitekortit ovat jääneet pois käytöstä. Uuden käytännön mukaan lähettäjä kirjoittaa saajan sekä lähettäjän nimet ja osoitetiedot suoraan paketin päälle. Tämän perusteella Postissa kirjoitetaan ja tulostetaan pakettiin liimattava osoitetarra, jossa on hyvä näkyä myös saajan puhelinnumero saapumisilmoitusta varten. 
Jatkossa Postista saatavat maksulliset lisäpalvelut ovat särkyvä paketti, ovelle paketti, sekä paperinen saapumisilmoitus, joka oli aiemmin maksuton. Muutamia aiemmin postista saatuja palveluja on jatkossa mahdollista saada ainoastaan verkosta. Näitä ovat kookkaat paketit ja postiennakkolähetykset. Näitä siis vastaanotetaan vain, mikäli asiakas on itse hinnoitellut ja maksanut lähetyksen jo ennakkoon verkossa.
Pirjo Kivi
Lue lisää viikon 9 Kurun Lehdestä!

Kurussa käynnistyi maaliskuussa palveluliikenteen kokeilu

Ylöjärven kaupunki on mukana Sitran rahoittamassa alueellisessa kehityshankkeessa, jossa kokeillaan uusia tapoja järjestää liikkumisen palveluita harvaan asutuilla alueilla. Ylöjärvellä kokeilu koskee Kurun palveluliikennettä, ja se käynnistyi 4. maaliskuuta ja päättyy syksyllä 2019. 
Kokeilun myötä Kurun palvelubussin tilausta ei enää tehdä soittamalla kuljettajalle, vaan puhelu yhdistyy uudesta tilausnumerosta Tuomi Logistiikan Kuljetustenohjauskeskus Kuohkeen. Muutoksen myötä tilaukset voi tehdä Kuohken toiminta-aikojen puitteissa soittamalla numeroon 03 5678 113 maanantaista lauantaihin kello 6.00-21.45 ja sunnuntaisin kello 7.15-21.45. Menomatkan tilaus tulee tehdä viimeistään tuntia ennen matkan alkua ja paluumatkan tilaus viimeistään 30 minuuttia ennen. Autoa tulee olla odottamassa viisi minuuttia ennen sovittua aikaa.Lankapuhelimesta soitettaessa puhelu maksaa normaalin paikallispuhelumaksun ja matkapuhelimesta soitettaessa oman operaattorin sopimuksen mukaisen puheluhinnan. Kannattaa myös huomioida, että jonotusaika on maksullinen.
Palvelubussin liikennöintiajat eivät muutu nykyisestä. Palvelubussi liikennöi Kurussa joka arkipäivä: maanantaista keskiviikkoon kello 8.30-14.30 ja torstaista perjantaihin kello 9.00-14.30. Myöskään matkan hinta ei muutu, vaan se on edelleen 3,50 euroa suuntaansa. Palveluliikenne on kaikille avointa. Erityisesti se on suunnattu liikkumisrajoitteisille, esimerkiksi vanhuksille ja vammaisille. 
Kurun kokeilun avulla halutaan testata, kuinka keskitetty kuljetusten järjestely toimii. Myöhemmin kokeilun aikana matkan voi tilata ja maksaa erityisellä Kyyti-sovelluksella, joka on ladattavissa puhelimen sovelluskaupasta. Myös tästä halutaan käytännön kokemuksia ja palautetta. Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan kokeilu laajenee kevään ja alkukesän aikana niin, että vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisia kyytejä avataan muille matkustajille. 

Saalista saatiin entiseen malliin

Kurussa päättynyt metsästyskausi sujui hirvien ja peurojen pyynnin osalta hyvin. Jäävää kantaa saatiin leikattua suunnitelmien mukaan, ja se on nyt 3,4 hirveä tuhannelle hehtaarille.
- Päättyneen kauden hirviluvista käytettiin 95,3 prosenttia, mikä tarkoittaa 232 kaatoa, kertoo vuodesta 2014 Kurun Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaajana toiminut Ville Kulmala. 
Peuranmetsästys kyttäyspyyntinä loppuu huomenna perjantaina 15. helmikuuta.
-  Myönnetyistä luvista on käytetty suunnilleen 30 prosenttia.
 Kulmalan mukaan luku vastaa aiempia vuosia, yleensä se on ollut 30 ja 50 prosentin välillä.
- Peurakanta ei ole Kurussa vahva, eivätkä ne ole toistaiseksi aiheuttaneet täällä merkittäviä tuhoja tai muitakaan ongelmia. Tämä selittänee käyttämättä jääneiden lupien määrän.
 Vuonna 2018 Kurun alueella oli 28 ilmoitettua hirvieläinkolaria. Lukuun sisältyvät hirvi-, peura- ja kauriskolarit. Vuoden 2020 lupien haku kestää tämän vuoden huhtikuun loppuun. 
Kurun ilveskanta on viime vuosina vahvistunut. Kymmenen vuoden tauon jälkeen alueelle saatiin kaksi kannanhoidollista kaatolupaa, joista toinen on käytetty. Pyyntiaikaa on jäljellä vielä parisen viikkoa.  
Lue lisää viikon 7 Kurun Lehdestä!

Kiinteistönhoitajan uudet kuviot

Pekka Kuisman työalue muuttuu Kurun tutuista alueista Mutalaan ja Vahantaan.

Ylöjärven kaupungin ulkoistettua kiinteistönhoitonsa Pekka Kuisman työmatkan piti tammikuun ensimmäinen päivä suuntautua kohti Mutalaa ja Vahantaa. Vasemman olkapään kipeytyminen ja "korjausoperaatio" kuitenkin siirsi päivämäärän tuonnemmaksi. Toimintaan tottuneena Kuisma kokee tekemättömyyden turhauttavana. 
- Onneksi oikea käsi toimii. Kiinteistönhoitajan työhön tarvitaan kuitenkin kaksi kättä, se on kiistämätön tosiasia.
 Kurussa Kuisma on huolehtinut vuodesta 2007 Kurun kunnan ja 2009 lähtien Ylöjärven kaupungin omistamista kiinteistöistä. Alkuaan vastuualueena on ollut keskustan koulun alueen kiinteistöjen (koulu, urheilutalo, vanha koulu, opettajien asuntola ja rivitalot) lisäksi päiväkoti ja Pappilanrinteen rivitalot. Keskustan ulkopuolella hoidettavana ovat olleet Parkkuun ja Poikeluksen koulut niiden toiminnan loppumiseen asti. Poikeluksen koulun toimiessa päiväkotina vuodesta  2011 kuului se myös Kuisman vastuualueeseen vuoteen 2016 asti, jolloin toiminta  yhdistettiin Kurun keskustan päiväkotiin.  Koulun alueella oli myös Pekka Kuisman "oma tukikohta" lämpökeskuksen kupeessa, teknisenkäsityön luokkien alapuolella. Kiinteistönhoito on pääsääntöisesti valvovaa ja vahinkoja ennalta ehkäisevää työtä. Kaikki vahingot eivät kuitenkaan ilmoita itsestään etukäteen. Kun esimerkiksi ilmastointi on takkuillut tai katto vuotanut, on soitto kiinteistönhoitajalle ollut monesti nopein ratkaisu. Hyvä yhteistyö työtoverien ja kiinteistöjen henkilökunnan kanssa on auttanut tehtävien hoitamisessa. Nykyään ei ensisijaisesti soiteta suoraan Pekka Kuismalle eikä muillekaan kiinteistöistä vastaaville, vaan ongelmat kirjataan kaupungin sähköiseen Haahtela -työkirjaan. Sinne myös kuitataan työt tehdyksi. Järjestys ja kokonaisuus pysyy näin ollen "hanskassa". 
-  Kurussa on ollut hyvä yhteishenki. Tuttujen työkavereiden ja eri työpisteiden henkilökunnan kanssa on ollut antoisaa työskennellä. Siksi tuntuu haikealta vaihtaa vastuualuetta. 
 Varsinaiset tehtävät ovat samanlaisia sekä Mutalassa, joka on Kuisman uusi tukikohta, että Vahannassa. Kuisma ei sano varsinaisesti jännittävänsä, mutta tutustuminen uusiin paikkoihin ja uusiin ihmisiin vie aina aikansa.
-  Erityisesti harmittaa työmatkan piteneminen. Päivittäistä autolla ajoa tulee 30 kilometriä suuntaansa pelkästään työmatkoista. Aikoinaan Kurun työpaikka houkutti juuri lyhyiden matkojen takia, pohtii Pekka Kuisma "uusia kuvioitaan".
Sinikka Leskinen

Seitseminen Osuuskunta luontokeskukseen

Metsähallitus on allekirjoittanut vuokrasopimuksen monipuolisen luontomatkailualan yrityksen kanssa Seitsemisen luontokeskuksesta. Toiminta käynnistyi 15. helmikuuta. 
 Seitseminen Osuuskunta tuottaa palveluja laajasti koko kansallispuiston alueella ja tukikohtana toimii Seitsemisen luontokeskus, josta löytyvät uudistetut ravintola-, majoitus- ja kokouspalvelut. Myös luontonäyttely tulee säilymään tiloissa, ja kävijöille on jatkossakin tarjolla hyödyllistä tietoa ja materiaalia kansallispuistosta alueella retkeilyn tueksi. Perusretkeilytarvikkeitakin on saatavilla luontokeskuksen myymälästä. Myös majoituspalvelukonseptia on uudistettu. Tarjolla on laadukkaita majoitushuoneita 2-4 hengelle sekä yksittäisiä vuodepaikkoja yhteismajoitushuoneista. Täysin uudistunut kahvila-ravintola tarjoaa laadukkaita, itse tehtyjä, tuoreita kahvilatuotteita sekä sesonkiaikoina lounasta.Uuden palvelukonseptin ytimessä ovat luontoarvot, eettisyys ja kestävän kehityksen tukeminen sekä ennen kaikkea mukava ja rento meininki.
 Palveluvalikoimaan tulee sisältymään laajasti erilaisia kauden mukaisia luontoaktiviteetteja kalastuksesta köysitoimintaan sekä hyvinvointipalveluja esimerkiksi luontoyhteyteen ja kehotietoisuuteen liittyen. Vuokravälineitä tarjotaan kampanjoina sesonkien mukaan ja myymälässä on tarkoitus pitää valikoima perusretkeilytarvikkeita omatoimiretkeilijän huoltoa tukemaan. Retkeilijän huoltotarpeisiin tarjotaan myös tiloja esimerkiksi peseytymiseen ja ruokailuvälineiden tiskaukseen. 
Yrityksen vahvuus on monialainen osaaminen. 
 Yrittäjiltä löytyy monien vuosien kokemusta muun muassa retkeilyopastuksen, opetuksen, rakentamisen, hyvinvointipalvelujen ja yrityskonsultoinnin aloilta. Kaikkia yhdistää työn tai harrastuksen kautta erityinen suhde luontoon ja kiinnostus sen virkistyskäytön kehittämiseen.
Seitseminen Osuuskunnan tavoitteena on verkostoitua ja toimia yhteistyössä alueen muiden yrittäjien kanssa sekä edistää myös Seitseminen-Helvetinjärvi -retkeilykokonaisuutta. Yritys onkin jo aktiivisesti mukana Metsähallituksen hallinnnoimassa yritysryhmähankkeessa, jonka tavoitteena on luontomatkailun ja markkinoinin kehittäminen. 

VAIN VERKOSSA!


Malja 150-vuotiaalle Ylöjärvelle

Jaana Tiura, Erkki Törmä ja Anne Tanttu olivat mukana Ylöjärven 150-vuotisjuhlissa 24. tammikuuta Ylöjärven kaupungintalolla.

Kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto nosti Ylöjärven syntymäpäivätilaisuudessa 24. tammikuuta esiin kaupungin historiaa, johon kuuluu myös Kurun kunnan liitos osaksi Ylöjärveä vuoden 2009 alkaen. 
- Ylöjärven historia on ollut kasvun ja kehityksen aikaa. Ylöjärven toiminta on ollut monin tavoin menestyksekästä ja pohjautunut haluun yhdessä rakentaa hyvinvointia ja paremman elämisen edellytyksiä.
Sorvannon mukaan Ylöjärvi on ollut osa tapahtumia, ja kokenut muun muassa talouden nousu- ja laskukausia, Suomen itsenäistymisen, maailmansodat seurauksineen, teollistumisen sekä hyvinvointiyhteiskunnan synnyn. Ylöjärven kehitys on 150 vuoden aikana ollut huimaa.
-  Tällä hetkellä Ylöjärvi on toiminnallisesti ja taloudellisesti hyvässä kunnossa oleva kasvukunta Tampereen kaupunkiseudulla.
Uusimman kaupunkistrategian mukaisesti Ylöjärven visio on rohkea edelläkävijä.
-  Visio liittyy ennen kaikkea asenteeseen ja tekemisen tapaan, ja sillä halutaan viestittää Ylöjärven olevan ennakkoluuloton ja dynaaminen kasvukaupunki.
Kaupunki hahmottaa toimintaansa kolmen roolin kautta.
-  Nämä roolit ovat elinvoimarooli, sivistys- ja hyvinvointirooli sekä yhteisö- ja demokratiarooli.Ylöjärven vahva kehitys näkyy myös useissa viimeaikaisissa päätöksissä, ratkaisuissa ja saavutuksissa. 
Sorvannon mukaan keskustan kehittäminen jatkuu, kuten myös eri raideliikennevaihtoehtojen valmistelu.
-  Elinvoimainen Ylöjärvi huolehtii myös haja-asutusalueidensa kehittämisestä.

Lempeää rentoutusta

Kalevalaisella jäsenkorjauksella on muinainen kaiku. Hoitomuoto pohjautuu kansanparannusperinteisiin, joita löytyy  jo 1800-luvulla julkaistusta Kalevalastakin. Tänä päivänä kalevalainen jäsenkorjaus on EU-nimikesuojattu hoitomuoto, jota on tutkittu myös tieteellisesti. Suomessa jäsenkorjausta harjoittavia hoitajia on noin kuusi ja puoli sataa, ja uusia valmistuu vuosittain vajaa sata. Koulutus alalle on kolmivuotinen ja etenee vaiheittain oppipojasta kisällin kautta kalevalalaiseksi jäsenkorjaajaksi. 
Kurulainen Marika Vanhakylä on kolmannen vuoden opiskelija, ja antaa tällä hetkellä hoitoja kisällinä omassa yrityksessään Luontaishoitola Kuruttaressa. Ensi vuoden toukokuussa hän valmistuu kalevalaiseksi jäsenkorjaajaksi. 
- Seuraava tavoite on mestari. 
Vanhakylän mukaan alalle pääsee käytäntöpainotteisen monimuotokoulutuksen kautta, jonka kuluessa tulee tehdä vähintään 300 dokumentoitua hoitoa. Vanhakylän mukaan koulutuksen taustalla on hyvä olla jokin terveydenhoitoalan tutkinto. 
- Hieroja, fysioterapeutti tai kuten itselläni lähihoitaja.
Koulutusajalta lasketaan 101 opintopistettä käsittäen 67 opintoviikkoa, eli yhteensä 2684 tuntia. Koulutuksen läpäisee yleensä vain 40 prosenttia aloittaneista.  
- Valmistumisen jälkeen pitää käydä seurantakoulutuksissa vähintään kerran kahdessa vuodessa, jotta säilyttää nimen käyttöoikeuden. 
Koulutuksen kautta saa alalle peruskoulutuksen, mutta jokainen jäsenkorjaaja ja asiakas tekevät hoitotilanteesta omanlaisensa. 
- Tässä ei tule valmiiksi ikinä. Jokainen asiakas opettaa jotakin. Kaikki ovat erilaisia ja kaikkien kehot ovat erilaisia. Vanhakylän mukaan hoito tehdään käsillä, kudoksia kunnioittaen. Kokonaisvaltainen hoito alkaa jaloista ja päättyy päähän.  
- Koko keholle tehtynä hoito parantaa liikkuvuutta, vaikuttaa lihaksia ja kalvorakenteita rentouttavasti elvyttäen samalla erilaisten kudosten ja aineen vaihduntajärjestelmien sekä hermojen toimintaa.  
Hoitotulokset puhuvat puolestaan. Vanhakylän mukaan kalevalaisen jäsenkorjauksen on todettu auttavan muun muassa jalkojen erimittaisuuden, eri nivelten, kuten nilkan ja polven virheasentojen korjaamisessa ja kasvukipujen, kantapääkivun, jäätyneen lonkan, skolioosin, iskiaksen ja iskiastyyppisten vaivojen hoidossa sekä  jäätyneen olkapään, TOS-oireiden, tenniskyynärpään ja rannekanavan oireyhtymän hoidossa. Kalevalaisen jäsenkorjauksen kautta avun voi saada myös asentohuimaukseen, migreeniin ja erityyppisiin pääkipuihin sekä niin ikään vauvojen koliikkikipuihin ja suoliston häiriötiloihin.  
- Hoidolla voidaan saada hyviä tuloksia jo yhdellä kertaa, mutta pidempiaikaisissa vaivoissa on hyvä ottaa kolmesta viiteen hoitokertaa. 
Vanhakylän mukaan myös ylläpitohoito on tärkeää.  
- Kehoon kasautuu nykyajan hektisessä elämässä kaikenlaista ongelmaa.  
Vanhakylän antama hoito sopii kaikenikäisille. Rajoitukset ovat samat kuin esimerkiksi hieronnassa, eli hoitoon ei saa tulla flunssaisena, tai jos kehossa on jokin tulehdus.  Vaikka hoitoon voi hakeutua tietyn vaivan vuoksi, on puolitoistatuntinen hoito kokonaisuudessaan myös rentouttava.  
- Kun keho rentoutuu, niin mielikin rentoutuu.
Vanhakylä on opiskellut erilaisia hoitomuotoja työnsä ohella. Hän perusti Luontaishoitola Kuruttaren toukokuussa 2017. Kiitos päätoimiseksi yrittäjäksi elokuussa siirtymisestä kuuluu sekä kurulaisille että naapurikuntien asiakkaille. Kalevalaisen jäsenkorjauksen lisäksi Vanhakylä antaa kraniosakraaliterapiaa, energiahoitoja, kuumakivihierontaa ja intialaista päähierontaa. Uutuutena on tulossa Brain relief -hoito. Kyseessä on suomalaisten kehittämä hoitomuoto, josta on saatu hyviä tuloksia muun muassa stressin poistossa ja unettomuuden hoidossa. 
Jutun lähteenä on käytetty Kansanlääkintäseura  ry:n tietoarkistoa.
Karoliina Laikio

Uutiset

Kurun Lehden kesä (04.06.2019)
Kesä tuo muutoksia työntekijöihin ja aikatauluihin. Kesäkuun kaksi ensimmäistä viikkoa Kurun Lehdessä työskentelee Kalle Hanhisuo, hänet tavoittaa mahdollisuuksien..

Kurun Lehden ilmestyminen vuonna 2019 (09.01.2019)
Kurun Lehden pääsääntöinen ilmestymispäivä on torstai. Lehti ilmestyy poikkeuksellisesti perjantaina 26. huhtikuuta ja 3. toukokuuta. Viikolla 21 julkaistava Kurun..