Kunnallisvaalit

Kunnallisvaalit siirtyy kesäkuulle

Eduskuntapuolueiden puoluesihteerit keskustelivat viikolla 9 Anna-Maja Henrikssonin kutsusta kuntavaalien ajankohdasta. Kahdeksan puoluetta yhdeksästä kannatti kokouksessa kuntavaalien siirtoa kesäkuulle. Perussuomalaiset vastustivat siirtoa.Kahdesta vaihtoehtoisesta aikataulusta enemmän kannatusta sai ministeri Henrikssonin esitys siirtää vaalit pidettäväksi 13. kesäkuuta 2021. Siirron syynä on nopeasti pahentunut koronatilanne, jonka vuoksi huhtikuun vaalien terveysturvallisuus voi vaarantua.

Ehdokasvalinnat käynnissä

Saila Ojanen poikkesi Juho Ojareksen juttusille toissa keväänä 2019 eduskuntavaalien aikaan.

Kurun Lehti kyseli helmikuun lopulla kuulumisia seitsemältä puolueelta, joista kuusi vastasi kyselyyn.
Ylöjärven Perussuomalaisten puheenjohtaja Tomi Saaristo vastaa, että ehdokkaita on ollut aiempaa helpompi löytää, ja listasta tulee huomattavasti isompi kuin aikaisemmissa vaaleissa. 
Kristillisdemokraattien Ylöjärven paikallisosaston puheenjohtaja Nina Alanen kertoo, että kristillisdemokraateilla ei ole vielä yhtä paljon ehdokkaita kuin viime kuntavaaleissaHänen mukaansa siihen kuitenkin pyritään, vaikka jonkin verran onkin haasteita löytää hyviä ehdokkaita.
Vasemmistoliitolla oli kyselyn aikaan parikymmentä ehdokasta. Niistä 17 oli jo julkistettu ja lisää on tulossa. Vasemmistoliiton Ylöjärven kunnallisjärjestön puheenjohtaja Aki Leppäsen mukaan ehdokasasettelu on kiivaimmillaan, ja sitä jatketaan maaliskuun alkuun asti.
- Meillä on hyvin uusia innokkaita ehdokkaita, vaikka politiikkaan lähtemiselle tuntuu nykyisin olevan iso kynnys.
Leppäsen mukaan ehdolle lähtemistä arastellaan - yleensä ihan turhaan.
- Ehdokkaiden saantia hankaloittaa myös se, ettei koronatilanteen vuoksi voida järjestää tapahtumia.
Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Juho Ojares kertoo, että tilanne on aika samankaltainen kuin yleensäkin, eli töitä riittää.
- Korona tietysti tuo oman haasteensa etenkin kampanjointiin; millä tavalla nyt kampanjoidaan, kun fyysinen läsnäolo ei oikein onnistu, vaikka valtaosa ihmisistä, niin ehdokkaista kuin äänestäjistäkin, sitä tietysti toivoisi.
Hänen mukaansa kokoomuksessa on jo muutamien vaalien aikana ollut poikkeuksellinen tilanne.
- Nuoria on mukana mukavasti, toisin kuin monella muulla puolueella, joilla on kuulunut olevan vaikeuksia saada nuoria ehdokkaita.Hän korostaa kuitenkin sitä, että kaiken ikäisten panosta ja näkemystä tarvitaan. Hän toivoo, ettei kukaan ajattelisi olevansa "liian vanha" ehdokkaaksi.
- Parhaat päätökset syntyvät silloin, kun kaikkien osaaminen on käytössä.Sosiaalidemokraattisen puolueen valtuustoryhmän puheenjohtaja Leena Mankkinen kertoo vastauksessaan, että pari kuukautta sitten tuntui vähän jähmeältä liikkeelle lähtö, mutta tällä hetkellä heillä on ehdokkaita jo enemmän (36) kuin oli neljä vuotta sitten.
- Toki listojen jättöpäivään asti otamme vastaan sosiaalidemokraattien listalle uusia ehdokkaita, hän toteaa.Keskustan Ylöjärven kunnallisjärjestön puheenjohtaja Riitta Koskinen kertoo, että vuosikokous asetti keskustan ehdokkaat sunnuntaina 21. helmikuuta, mutta ehdokasasettelu on toki vielä kesken.Kunnallisjärjestön hallitus täydentää listaa jättöpäivään asti.
- Monet henkilöt tekevät päätöksensä valitettavasti vasta juuri ennen listan jättöä.Yleisesti ottaen on ollut aiempia vuosia vaikeampaa löytää ehdokkaita. Hän kertoo olevansa iloinen siitä, että jopa oma-aloitteisestikin on hakeutunut uusia ehdokkaita, mutta todella monet aiemmin ehdolla olleet ja luottamustehtävissä toimineet henkilöt eivät ole nyt lähdössä ehdokkaaksi. Keskusteluissa tulee jatkuvasti vastaan kuluneen valtuustokauden heikosti sujunut yhteistyö eri puolueiden välillä. Koskinen pohtii, että ehdokkaaksi pyydetyn pelko asettaa itseään alttiiksi häirinnälle ja vihapuheelle saattaa estää lähtemästä ehdokkaaksi, riippumatta siitä, että keskusta ei ole lähtenyt mukaan ikäviin yleisönosastokirjoituksiin ja toisten ryhmien mustamaalaamiseen.
Teksti: Sinikka Leskinen, kuva: Kurun Lehden arkisto/Karoliina Laikio
Juttu julkaistu Kurun Lehdessä 25.2.2021

Juttua muokattua 10.3. Poistettu kohta: Kuntavaalit järjestetään huhtikuun puolessa välissä 18.4.2021 ja ennakkoäänestys kotimaassa on käynnissä 7.-13.4.2021. Hakemus ehdokaslistan julkaisemisesta on annettava keskusvaalilautakunnalle viimeistään viikon 10 tiistaina 9.3.2021 klo 16.00. 
Kuntavaalit siirretty kesäkuulle.