Ehdokkaat esittäytyvät

Kurun Lehti lähetti kaikille tiedossaan oleville kurulaisille kuntavaaliehdokkaille vapaamuotoisen kyselyn. Vastausaika on nyt päättynyt, ja gallup-kierroksen tuloksia julkaistaan puolue kerrallaan. Ehdokkaat pääsevät kertomaan taustansa lisäksi sen, miksi he ovat asettuneet ehdolle (1) ja millaisia terveisiä he haluavat lähettää mahdollisille äänestäjilleen (2).

Perussuomalaiset haluavat kehittää Kurua - ainakaan kaikkien suunnitelmiin ei ratikka sovi

Inga Lehti toimitusjohtaja/yrittäjä Kuru Perussuomalaiset

Hermanni Nieminen turvallisuusalan työtehtävissä Ylöjärvi Perussuomalaiset

Hannu Ruuska yrittäjä Parkkuu, Kuru Perussuomalaiset

1. En ole ennen ollut ehdolla. Joitain vuosia sitten se kävi mielessäni, mutta aika ei ollut silloin sopiva. En tiedä onko nytkään, mutta uuden asuinkuntani Kurun asiat mietityttävät ja kova halu olisi pystyä jotenkin kehittämään ja auttamaan pientä paikkaa eteenpäin ja isommaksi. Politiikka on aina ollut meidän perheessämme yleinen puheenaihe ja kiinnostuksen kohde. Veikko Vallin sai minut tällä kertaa innostumaan niin paljon, että päätin kokeilla olisiko minulla jotain annettavaa kuntalaisille.
2. Muistakaa äänestää, sillä yrittänyttä ei laiteta. Mitä enemmän Kurulla on edustajia kunnallispolitiikassa, sitä parempi meidän on pitää kiinni oikeuksistamme. Laitetaan yhdessä Kurun asiat kuntoon.
1. Olen seurannut politiikkaa jo pitkään. Jos haluaa vaikuttaa ongelmiin, on vaihtoehto joko äänestää tai asetu itse ehdolle. Ajattelin nyt kokeilla jälkimmäistä.
2. Ylöjärvi on laaja kaupunki, josta löytyy sekä maaseutua että kaupunkia. Ei voi olla niin, että kaikki palvelut keskitetään kaupunkiin ja samaan aikaan maaseudun pienet kylät pikkuhiljaa kuihtuvat pois palveluiden puutteen vuoksi. Aina kannattaa äänestää, koska sillä tavoin pystyy vaikuttamaan kunnan asioihin. Kai tiedätte, ketä äänestätte.
1. Olen kaupunginvaltuustossa ja ympäristölautakunnassa. Olen ehdolla, koska haluan vaikuttaa päätöksentekoon. Ensin pidetään huoli perusasioista (varhaiskasvatus, koulutus, terveydenhuolto, vanhuspalvelut) ja sen jälkeen vasta käytetään rahaa muuhun, jos sitä vähennyslaskujen jälkeen vielä viivan alla on. Tuntuu, että jotkut puolueet haluavat ensin käyttää rahat muuhun ja sen jälkeen vasta niihin toimiin, joita varten kunta on olemassa. Tuleva sote-uudistus ei saa heikentää kaupungin palveluja.
2. Jos haluatte 128 miljoonan raitiotiekiskot, jotka päättyvät Leija-kirjaston eteen, niin silloin ei kannata äänestää minua. Minä en niitä kaipaa. Sille rahalle on parempaakin käyttöä.

Janne Tolvanen, taksinkuljettaja, Kuru Ylöjärven kaupungissa Perussuomalaiset

Marja Ala-Nikkola, yrittäjä, viherrakentaja, pihasuunnittelija, ampumakouluttaja Parkkuu, Kuru Perussuomalaiset

1. Ehdolla olen sen vuoksi, että Ylöjärvi ei kaupunkina käytä kaikkia sen laajan alueen tuomia mahdollisuuksia. Kuru ja Viljakkala tarjoaisivat oikein markkinoituna rauhallista maaseutuasumista kuitenkin kohtuullisen matkan päässä Tampereen työssäkäymisalueesta. Palveluja pitää ehdottomasti ylläpitää eikä karsia, mikä on ollut ajan henki pitkään. Mielestäni ihmisiä pitää kannustaa muuttamaan maalle edullisilla tonteilla ja hyvillä kulkuyhteyksillä. Ammattini puolesta olen päässyt käymään ja kulkemaan tätä pinta-alaltaan suurta kaupunkia ristiin rastiin, ja täällä on mahtavia kyläyhteisöjä. Täällä olisi turvallista lasten kasvaa, ja senioreiden viettää eläkepäiviä. Ylöjärvi ei pääty Takamaalle, eikä vielä Kyrönlahteenkaan. Toinen syy miksi ehdolle lähdin on Ylöjärven ratikkasuunnitelma, mikä on mielestäni rahan hukkaa. Tämänkokoisessa kaupungissa ratikka ei todennäköisesti kannata, mutta sen rakentaminen sotkee kaiken liikenteen keskustassa, niinkuin Tampereella on nähty. Ylöjärven pitää mielestäni kehittää keskustaa ja Elovainion asiointikeskittymää siten, että kaikkialta on helppo asioida. Saman puolueen listalla olin ehdolla Kangasalla vuonna 2017. 
2. Terveiseni äänestäjille on: Hymyillään, kun tavataan :)
1. Olen monta vuotta miettinyt kuntavaaliehdokkaaksi lähtemistä. Nyt kun nuorempi tyttäreni on jo 11-vuotias, eikä tarvitse äitiä enää joka hetki, ajattelin, että pitkän ajan mietintä on syytä toteuttaa. Haluan olla mukana kehittämässä omaa asuinkaupunkiani. Uskon, että vankka talousalan osaamiseni hyödyttää kaupunkilaisia ollessani kaupunginvaltuustossa.
2. Ylöjärvi on pinta-alaltaan laaja. Kurun ja Viljakkalan pitäminen elinvoimaisina on alueiden asukkaille ja koko kunnan laajenemiselle ja verotuloille tärkeää. Vaikka Ylöjärvi on sopivasti Tampereen "esikaupunkialuetta", Ylöjärvi ei voi lähteä Tampereen vanavedessä epärealistisen kalliisiin investointeihin, kuten ratikkahankkeeseen. Mieluummin olen ajamassa lähijunaliikennettä olemassa oleville rautatiekiskoille. Ylöjärvestä täytyy tehdä entistä yrittäjä- ja perhemyönteisempi kaupunki. Lapsissa on tulevaisuuden veronmaksajat ja yritykset työllistävät sekä näin ollen tuovat verotuloja kaupungillemme.

Jari Niemi, ensihoitaja, Ylöjärven Kuru Perussuomalainet

> Heidi Mustajärvi, yrittäjä, Ylöjärvi/Kuru Perussuomalaiset

1. Haluan kehittää kuntaa tasapuolisesti unohtamatta reuna-alueita. Olen ollut aikaisemmin ehdokkaana.
2. En aja vain keskustaajaman kasvua ja kehitystä. Pyrin kokonaisvaltaiseen kuntalaisten palvelujen ja tarpeiden toimimiseen. Eritoten reuna-alueita ei sovi unohtaa.
1. Pyrin valtuustoon ensimmäistä kertaa. Olen ehdolla, koska haluaisin tuoda julki maaseudun (Kuru/Viljakkala) ihmisten ajatuksia kaupunginvaltuustoon. Uskon, että maalaisjärjellä tehdään reilua ja oikeudenmukaista kunnallispolitiikkaa.
2. Ehdokkaana minut voisi määritellä seuraavasti: Raitis ja reilu, ei myöskään mielipiteissään horju eikä heilu.

Kristilliset arvot päätösten pohjalla

Marjo-Helena Nieminen, sosionomi, perhehoitaja, Ylöjärven Kuru Kristillisdemokraatit

Markku Kortesmaa, eläkeläinen, tietojärjestelmäpäällikkö, diplomi-insinööri Ylöjärvi Kristillisdemokraatit

1. Haluan tukea kristillisdemokraattista puoluetta ja sen arvoja. Olen ollut aiemmin ehdolla kaksi kertaa.
2. Asun Ylöjärven Kurussa aivan keskustan läheisyydessä. Olen koulutukseltani sosionomi, valmistuin Tampereen yliopistosta 1987. Perheeseeni kuuluu aviomies, kolme aikuista lasta ja kolme lastenlasta, joista nuorin kahden kuukauden ikäinen. Työkseni olen toiminut sosiaalitoimen alalla eri tehtävissä avo- ja laitoshuollossa. Perhehoitajan työtä teen tällä hetkellä pienimuotoisesti. Varsinkin lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnista huolehtiminen ja ennaltaehkäisevien palvelujen tarjoaminen on nyt ensiarvoisen tärkeää. Emme saa myöskään unohtaa heikoimpia  jäseniämme. Kurulaisena myös lähipalvelujen säilyminen täällä on minulle tärkeää.
1. Haluan antaa laajan osaamiseni ja kokemukseni kuntalaisten käyttöön yhteisistä asioista päätettäessä. Kristillinen arvomaailma antaa näistä asioista päättämiseen vahvan pohjan. Olen ollut aikaisemminkin ehdokkaana.
2. Perhe on yhteiskunnan perusyksikkö, jolle koko yhteiskunnan hyvinvointi rakentuu. Perheenjäsenten on saatava jokaisessa elämänvaiheessa riittävä huolenpito, palvelut ja toimintaedellytykset täysipainoiseen elämään. Syrjäytyminen voi uhata kaikissa ikäryhmissä ja elämänvaiheissa. Tämän estämisessä auttavat lähipiirin, kunnan, seurakunnan ja järjestöjen välittäminen. Asioita, joita haluan viedä eteenpäin ovat lapsiperheiden tukeminen ja nuorista huolehtiminen, terveyspalvelujen parantaminen ja läheisyys kulukurista huolimatta, teollisuuden säilyttäminen paikkakunnalla, mahdollisuuksien luominen yrittäjyydelle, maaseudun elävänä pitäminen ja lähiruoka, ympäristö- ja luontoarvojen esiinnostaminen teknologisen myllerryksen vastapainoksi. Kulttuuri antaa syvyyttä elämään ja minuuden kehittymiseen.

Vasemmistoliiton Arja Uusikartano: Kaikkia kunnan palveluja ei voi siirtää markkinoiden armoille

Arja Uusikartano Länsi-Teisko, Kuru Vasemmistoliitto

1. Olen tullut valituksi valtuuston kaksi kautta, joista on kertynyt valtavasti kokemusta päätöksenteossa asioiden valmistelusta sekä yhteistyön tärkeydestä politiikassa ja toisten puolueiden arvomaailmasta. Halusin lähteä ehdolle uudestaan, koska koen, että kokemusteni kautta voin tuoda vahvemmin vasemmiston arvoja päätösten valmisteluun ja tekemiseen. Olen kehittämistoimikunnan jäsen, Työlupien hallituksen jäsen ja Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja.
2. Muutin aikoinani Ylöjärveltä Kurun Länsi-Teiskoon. Kuru tuntui heti oikealta paikalta minulle Kittilässä syntyneelle. Työurani Ylöjärven kaupungilla oli ensin perhepäivähoitajana ja sitten lähihoitajana päiväkodissa, sekä päätoimisena pääluottamusmiehenä. Tämä työuran polku kasvatti erittäin voimakkaan tunteen siitä, miten tärkeää ihmisellä on saada tukea ja apua sekä puolesta puhujaa/toimijaa siinä kohtaa, kun sitä kaikkein eniten tarvitsee. Kaikkia kunnan palveluja ei voi siirtää markkinoiden armoille. Kunnan asukkailla on oltava tasapuolinen mahdollisuus palveluihin huolimatta siitä missä asuinpaikka on.

Keskustan kurulaiskaksikko puhuu maaseudun kehittämisen ja elinvoimaisuuden puolesta sekä hyvinvoinnin turvaamisesta

Minna Sarvijärvi, KM, luokanopettaja, ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja, maatilan emäntä, Ylöjärvi, Keskusta

Tapio Saarijoki, opistoupseeri evp, eläkeläinen, Ylöjärvi, Keskusta

1. Jos haluaa tulla valituksi, täytyy asettua ehdokkaaksi. Omalla ehdokkuudella tarjoan vaihtoehdon äänestäjille. Voisin kuvitella, että omasta taustasta ja elämänkokemuksesta on apua luottamustehtävissä. Mielenkiinto ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin asioihin on myös taustalla.  Politiikka on parhaimmillaan yhteistyötä. Valitettavasti joskus joudutaan myös puntaroimaan vaihtoehtoja ja valitsemaan niistä vähiten huono. Meikäläinen tunnetaan maaseudun kehittämisen puolestapuhujana, minulle ovat tärkeitä perheiden hyvinvointi, koulutuksen kehittäminen, kaupungin työntekijöiden työssäjaksaminen, ikäihmisten hoiva ja omaishoitajien asema. Viime vuosina myös matkailuelinkeinojen kehittäminen on tullut läheiseksi: alueiden vahvuuksia tulee hyödyntää koko kaupungin elinvoimaisuuden parantamiseksi. Tulin Kuruun miniäksi noin 25 vuotta sitten, ja hyvin pian minua pyydettiin ehdokkaaksi kuntavaaleihin. Pääsin valtuustoon ensiyrittämällä ja sitä mittaa olen ollut mukana valtuutettuna ja kunnan- ja kaupunginhallituksen jäsenenä. Meneillään on viides kausi. Tällä hetkellä olen kaupunginhallituksen edustaja perusturvalautakunnassa.
2. Äänestäminen on paras ja helpoin tapa vaikuttaa. Kun äänioikeus on yleinen ja yhtäläinen, jokaisella on vain yksi ääni. Ei ole yhdentekevää, kenelle sen ainokaisensa antaa. Seuraa edustajaasi ja evästä. Kukaan ei voi olla perillä kaikista meneillään olevista asioista eikä kukaan voi tietää kaikista kaupunkilaisia koskettavista asioista. Ahkeruus olkoon ilomme, vapaa-aika intohimomme!
1. Haluan toimia valtuustossa ja olla päättämässä asioista, jotka vaikuttavat Kurun nykyisiin palveluihin sekä niiden säilyttämiseen ja parantamiseen. Kurun tulee säilyä elinvoimaisena, ja siellä asuvien hyvinvointi on turvattava. Olin jo edellisissä vaaleissa ehdokkaana.
2. Sote on jäänyt puheissa koronan varjoon, mutta joskus se varmasti toteutuu. Päätäntävalta siirtyy sotessa entistä kauemmaksi. Kirjaston ja kauppojen toimintaedellytykset, pankkipalvelut mukaan lukien Otto-automaatti sekä Kurun terveysasema tulee säilyttää. Myös sairaankuljetuksesta on huolehdittava päivystyksen pitkien etäisyyksien vuoksi. Haluan, että nuorisolle ja ikäihmisille on  tarjolla virikkeellistä toimintaa. Maaseutu tulee säilyttää elinvoimaisena.

Kokoomuksen kurulaiset ehdokkaat haluavat edistää elinvoiman kasvua ja vaikuttaa osaltaan kaupungin päätöksentekoon

Tapani Tienari, maanviljelijä, Ylöjärvi Kurun Parkkuun kylä, Kokoomus

Marko Taipale, Ylöjärven Kuru, Kokoomus

1. Ylöjärvi on kasvava ja kehittyvä kaupunki. Haluan olla edelleen edistämässä kaupungin elinvoiman kasvua ja sen kiinnostavuutta asuinkuntana. Kun kaupungin talous on kunnossa, niin palvelut pystytään pitämään hyvänä koko kaupungin alueella sekä investoimaan koko kaupungin alueelle. Olen ollut kunnanvaltuuston jäsen Kurussa 1989-2008. Kurussa olin myös valtuuston puheenjohtaja 1997-2008. Ylöjärven kaupunginvaltuuston jäsen olen ollut vuodesta 2009-2021. Kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajana olen ollut 2009-2016. Nyt olen siis valtuutettu ja toiminut myös vapaa-aikalautakunnan puheenjohtajana tämän valtuustokauden.
2. Olen ollut pitkään mukana hoitamassa yhteisiä asioita. Hyvällä yhteistyöllä ja asiallisella politiikalla pystyy viemään asioita eteenpäin. Kurussa on tulevalla vaalikaudella suunnitelmissa merkittäviä rakennushankkeita esimerkiksi yhtenäiskoulun sekä urheilutalon korjaus. Myös uuden asemakaavan tekeminen Kurun keskustassa on edessä. Näiden asioiden eteenpäin viemiseksi Kuru tarvitsee kaupunginvaltuustoon edustajansa. Mottoni on: Tapanin tunnette.
1. Olen ehdolla muuttaakseni Ylöjärven kaupunkiorganisaation vakavia puutteita. Olen myös aiemmin ollut ehdolla, nyt paremmilla tiedoilla varustettuna.
2. Kuivien otsikoiden sisään mahtuu paljon lihaa. Asioista kannattaa kysellä. Ei kannata uskoa sitä, joka on eniten esillä niin perinteisessä kuin sosiaalisessa mediassa. Ylöjärvellä demokratia on todellisuudessa aika sivuraiteilla. Vaikka nyt valitaan uusi valtuusto, niin tosiasiallisesti monet vanhat päätökset sitovat kädet tehokkaasti. Kaupungin maapoliittiset periaatteet eivät kunnioita perustuslain mukaista yksityisen omaisuuden suojaa. Tästä esimerkkinä on Mutalan ja Antaverkan kaavoitus, joka on johtanut oikeusprosesseihin. Kaupunkistrategiaa pidän aika outona paperina. Strategian mukainen keskustan kehittäminen antaa käytännössä kyseenalaisen luvan toispuolisesti tukea elinkeinoelämää. Lisäksi lähinnä kurulaisten metsänomistajien metsäverotuksessaan maksamia veroeuroja ei tuoda esille Ylöjärven kaupungin taloushallinnossa. Ei voi tuoda esille, kun ei ole osaamista. Pikemminkin kaupunki keksii itse maalaisjärjellä ajatellen turhia suojelukohteita tärkeälle metsätaloudelle.

Antti Pirttijoki, lupa-asiantuntija, Ylöjärvi, kokoomus

Jussi Leppälahti, yrittäjä/eläkeläinen, Ylöjärvi

1. Haluan olla vaikuttamassa ja tuomassa oman asiantuntemukseni ja kokemukseni esiin kaupungin päätöksenteossa.  Olen ollut aikaisemminkin ehdokkaana. Jo Kurun kunnan aikana olin teknisen lautakunnan jäsenenä useasti ja viimeisen ympäristölautakunnan puheenjohtaja. Silloin saimme aikaan muun muassa hyvin monen vapaa-ajan asunnon muuttamisen pysyväksi asunnoksi. Ylöjärven kaupungin aikana olen ollut ympäristölautakunnassa sekä teknisessä lautakunnassa varsinaisena ja varajäsenenä. Kuulun myös liikenneturvallisuustyöryhmään.
2. Viimeaikoina on Ylöjärven kuntapolitiikassa kiehunut ja päätöksentekoon liittyen on ollut havaittavissa negatiivisia piirteitä. Mielestäni valtuustoon pitäisi äänestäjien valita henkilöitä, jotka pystyvät päätöksentekoon riittävällä maltilla ja yhteistyökyvyllä. Kaupunginvaltuusto ja muut luottamuselimet ovat päätöksentekijöitä, joiden tulee voida toimia ilman ylimääräistä julkisuudessa käytävää pulinaa. Toimin Pirkanmaan ELY-keskuksen liikennevastuualueella ja nykyinen tehtäväni on liittymälupien käsittely koko valtakunnan alueella. Aikaisemmin toimin tiensuunnittelussa projektipäällikkönä silloisella Tieliikelaitoksella. Olen kiinnostunut maankäyttöön ja liikenteeseen liittyvistä asioista koko Ylöjärvellä. Haluan olla mukana edistämässä turvallisia ja sujuvia liikenneyhteyksiä koko kaupungissamme. Ylöjärven kaupungin tulee olla paikka, jossa kaikkien sen asukkaiden on hyvä asua, elää ja yrittää! Tulevan kaupunginvaltuuston tulee huolehtia, että Kurun yhtenäiskoulun ja urheilutalon peruskorjaus toteutuu ja kirkonkylän asemakaava saadaan päivitettyä vihdoinkin ajan tasalle!
1. Olen ollut Kokoomuksen toiminnassa aina vuodesta 1978 alkaen, enemmän tai vähemmän aktiivisesti - Kurussa Parkkuun kansakoulun johtokunnasta kunnanhallituksen puheenjohtajaksi, muutamia lautakuntia siinä matkan varrella. Kunnallispolitiikassa tarvitaan sekä nuoria että kokeneita tyyppejä. Nyt itselläni tuntuisi olevan aikaa kuntapolitiikkaankin.
2. Kurun alueella on hyvät mahdollisuudet kehittyä, kasvavassa Ylöjärvessä, mutta se edellyttää paikallisilta politiikoilta enemmän aktiivisuutta, jotta kurulaisten palvelut saadaan pysymään ja kehittymään. Olen yrittäjänä oppinut paneutumaan asioihin ja tekemään päätöksiä, ja kokemukseni pohjalta tunnen kunnallista päätöksentekoa.

SDP:n ehdokkaat puhuvat palveluiden puolesta

Jaana Tiura luokanopettaja, KM Ylöjärvi/Kuru, SDP-sitoutumaton

Pekka Kuisma, kaupungin kiinteistönhoitaja, eläkkeellä SDP

Heli-Koukeri Potkonen, hallintosihteeri, Ylöjärvi SDP

1. Olen ehdolla kuntavaaleissa, koska haluan vaikuttaa ja olla mukana päättämässä Ylöjärven asioista. Tärkeätä on, että myös kurulaisia ehdokkaita on ehdolla vaaleissa. Mielestäni olen onnistunut melko hyvin ensimmäisellä kaudellani, ja haluaisin jatkaa tärkeiden asioiden puolustamista. Koen tärkeäksi sen, että peruskouluihin taataan sellaiset resurssit, että jokaisella oppilaalla olisi mahdollisimman hyvät mahdollisuudet opiskella. Liikunta- ja varsinkin liikuntapaikkoja tulisi saada joka puolelle Ylöjärveä, myös Kuruun ja Viljakkalaan. Monipuoliset ilmaiset kulttuuritapahtumat ja kirjastoresurssit pitää säilyttää hyvällä tasolla, sillä ne ovat kuntalaisille matalankynnyksen kohtaamispaikkoja ja lisäävät näin hyvinvointia yhdessä liikunnan kanssa. Kuru ja Viljakkala tulisi säilyttää elinvoimaisina kasvukeskuksina, joissa on toimivat peruspalvelut. Ikäihmisten tuki- ja hoitopalvelut sekä terveydenhoito tulee olla toimivat ja kaikkien kuntalaisten helposti saatavissa.
2. Lupaan toimia luottamustehtävissä niin, että toteutan mahdollisimman hyvin yllä olevia tärkeiätä teemojani.
1. Minulla on nyt menossa kolmas vaalikausi Ylöjärven päättävissä elimissä, muun muassa maaseudun kehittämislautakunnassa, vapaa-ajan lautakunnassa sekä tällä hetkellä asukaslautakunnassa. Haluan olla edelleen päättämässä kaupunkimme yhteisistä asioista ja edistää myönteistä kehitystä sekä kasvua. Haluan vaikuttaa myös siihen, että täällä maaseudulla palvelut säilyvät vähintäänkin nykyisellä tasolla, niin terveydenhoidon kuin liikunta- sekä muidenkin palveluiden osalta.
2. Vain äänestämällä voit vaikuttaa kotikaupunkimme kehitykseen.
1. Olen ollut mukana Kurun kunnan luottamustehtävissä vuodesta 1989 alkaen, ensin lautakunnissa ja vuodesta 2001 alkaen Kurun kunnanvaltuuston jäsen. Luottamustehtävät ovat jatkuneet Ylöjärven kaupunkiin liityttäessä vuonna 2009 lautakunnissa ja varavaltuutettuna. Haluan edelleen toimia kotikuntani parhaaksi, osallistumalla aktiivisesti päätöksentekoon ja sitä edeltävään julkiseen keskusteluun, siksi ehdolla.
2. Olen syntynyt Kurun Poikeluksessa, josta muutimme Tampereelle vuonna 1965. Mentyäni naimisiin  (1973) muutimme Kurussa syntyneen mieheni Yrjön kanssa Kuruun vuonna1975. Toimin edelleen Kurun Sosialidemokraatit ry:n johtokunnassa ja osallistun aktiivisesti Kurun Eläkkeensaajien toimintaan jäsenenä. Minulla on läheisiä sukulaisia ja ystäviä Kurussa, joten tulen aina pitämään kurulaisten puolta päätöksenteossa. Olen asunut Kurussa elämästäni 54 vuotta, joten tiedän, kuinka tärkeää on pitää Kuru elinvoimaisena ja palvelut kurulaisten lähellä. Jäätyäni leskeksi vuonna 2015 muutin Ylöjärven keskustaan. Täällä alkoi uusi elämänvaihe mentyäni naimisiin viime vuonna Paavoni kanssa. Kurua ja kurulaisia en kuitenkaan unohda. Olette minulle aina tärkeitä.
Kurun Lehti 18/6.5.2021

Kunnallisvaalien järjestelyt käynnissä

Jos kevään kunnallisvaalit olisi järjestetty alkuperäisen aikataulun mukaisesti, olisi viime viikon sunnuntai 18. huhtikuuta ollut virallinen vaalipäivä. Koronatilanne muutti suunnitelmia ja siirsi vaalit kesäkuulle. Viralliseen vaalisunnuntaihin on aikaa vajaa kaksi kuukautta, ja kunnallisvaalien järjestelyt ovat Ylöjärvellä käynnissä.
- Järjestelytahti kovenee koko ajan mitä lähemmäksi vaaleja mennään, kertoo keskusvaalilautakunnan sihteeri Kirsi Riihioja
Riihioja suhtautuu vaalien siirtämiseen ja uuteen aikatauluun positiivisesti.
- Vaalien siirtäminen oli hyvä asia, koska saatiin lisää järjestelyaikaa.
Hänen mukaansa vaalit on helpompi järjestää touko-kesäkuussa, sillä sää on todennäköisesti silloin huhtikuuta parempi. Varsinaisia ulkoäänestyspisteitä ei todennäköisesti kuitenkaan ole tulossa.
- Kelit ovat paremmat esimerkiksi kirjastoautolle. Jos tulee tilanne, että joutuu jonottamaan ulkona turvavälien takia, on touko-kesäkuussa todennäköisemmin mukavampaa.
 Koronatilanne otetaan huomioon äänestyspaikoilla.
- Äänestyspaikka järjestellään nyt niin, että äänestäjät eivät kohtaa toisiaan ovilla, eli äänestyshuoneistoon mennään eri ovesta sisään ja ulos.
Riihiojan mukaan vaalivirkailijoiden ja äänestäjien välissä on äänestyspaikoilla suojapleksi. Lisäksi on tärkeää käyttää kasvomaskia ja käsidesiä samoin kuin noudattaa kahden metrin turvaväliä.
- Vaalivirkailijat valvovat turvallisuutta äänestyspaikalla ja neuvovat ohjeiden noudattamisessa.
Riihioja kertoo, että äänestäjille lähetetään ohjeita äänestämisestä korona-aikana myös äänioikeusilmoituksen liitteenä. 
Karoliina Laikio 16/2021

Vaalit siirretty

Eduskuntapuolueiden puoluesihteerit keskustelivat viikolla 9 Anna-Maja Henrikssonin kutsusta kuntavaalien ajankohdasta. Kahdeksan puoluetta yhdeksästä kannatti kokouksessa kuntavaalien siirtoa kesäkuulle. Perussuomalaiset vastustivat siirtoa.Kahdesta vaihtoehtoisesta aikataulusta enemmän kannatusta sai ministeri Henrikssonin esitys siirtää vaalit pidettäväksi 13. kesäkuuta 2021. Siirron syynä on nopeasti pahentunut koronatilanne, jonka vuoksi huhtikuun vaalien terveysturvallisuus voi vaarantua.

Ehdokasvalinnat käynnissä

Saila Ojanen poikkesi Juho Ojareksen juttusille toissa keväänä 2019 eduskuntavaalien aikaan.

Kurun Lehti kyseli helmikuun lopulla kuulumisia seitsemältä puolueelta, joista kuusi vastasi kyselyyn.
Ylöjärven Perussuomalaisten puheenjohtaja Tomi Saaristo vastaa, että ehdokkaita on ollut aiempaa helpompi löytää, ja listasta tulee huomattavasti isompi kuin aikaisemmissa vaaleissa. 
Kristillisdemokraattien Ylöjärven paikallisosaston puheenjohtaja Nina Alanen kertoo, että kristillisdemokraateilla ei ole vielä yhtä paljon ehdokkaita kuin viime kuntavaaleissaHänen mukaansa siihen kuitenkin pyritään, vaikka jonkin verran onkin haasteita löytää hyviä ehdokkaita.
Vasemmistoliitolla oli kyselyn aikaan parikymmentä ehdokasta. Niistä 17 oli jo julkistettu ja lisää on tulossa. Vasemmistoliiton Ylöjärven kunnallisjärjestön puheenjohtaja Aki Leppäsen mukaan ehdokasasettelu on kiivaimmillaan, ja sitä jatketaan maaliskuun alkuun asti.
- Meillä on hyvin uusia innokkaita ehdokkaita, vaikka politiikkaan lähtemiselle tuntuu nykyisin olevan iso kynnys.
Leppäsen mukaan ehdolle lähtemistä arastellaan - yleensä ihan turhaan.
- Ehdokkaiden saantia hankaloittaa myös se, ettei koronatilanteen vuoksi voida järjestää tapahtumia.
Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Juho Ojares kertoo, että tilanne on aika samankaltainen kuin yleensäkin, eli töitä riittää.
- Korona tietysti tuo oman haasteensa etenkin kampanjointiin; millä tavalla nyt kampanjoidaan, kun fyysinen läsnäolo ei oikein onnistu, vaikka valtaosa ihmisistä, niin ehdokkaista kuin äänestäjistäkin, sitä tietysti toivoisi.
Hänen mukaansa kokoomuksessa on jo muutamien vaalien aikana ollut poikkeuksellinen tilanne.
- Nuoria on mukana mukavasti, toisin kuin monella muulla puolueella, joilla on kuulunut olevan vaikeuksia saada nuoria ehdokkaita.Hän korostaa kuitenkin sitä, että kaiken ikäisten panosta ja näkemystä tarvitaan. Hän toivoo, ettei kukaan ajattelisi olevansa "liian vanha" ehdokkaaksi.
- Parhaat päätökset syntyvät silloin, kun kaikkien osaaminen on käytössä.Sosiaalidemokraattisen puolueen valtuustoryhmän puheenjohtaja Leena Mankkinen kertoo vastauksessaan, että pari kuukautta sitten tuntui vähän jähmeältä liikkeelle lähtö, mutta tällä hetkellä heillä on ehdokkaita jo enemmän (36) kuin oli neljä vuotta sitten.
- Toki listojen jättöpäivään asti otamme vastaan sosiaalidemokraattien listalle uusia ehdokkaita, hän toteaa.Keskustan Ylöjärven kunnallisjärjestön puheenjohtaja Riitta Koskinen kertoo, että vuosikokous asetti keskustan ehdokkaat sunnuntaina 21. helmikuuta, mutta ehdokasasettelu on toki vielä kesken.Kunnallisjärjestön hallitus täydentää listaa jättöpäivään asti.
- Monet henkilöt tekevät päätöksensä valitettavasti vasta juuri ennen listan jättöä.Yleisesti ottaen on ollut aiempia vuosia vaikeampaa löytää ehdokkaita. Hän kertoo olevansa iloinen siitä, että jopa oma-aloitteisestikin on hakeutunut uusia ehdokkaita, mutta todella monet aiemmin ehdolla olleet ja luottamustehtävissä toimineet henkilöt eivät ole nyt lähdössä ehdokkaaksi. Keskusteluissa tulee jatkuvasti vastaan kuluneen valtuustokauden heikosti sujunut yhteistyö eri puolueiden välillä. Koskinen pohtii, että ehdokkaaksi pyydetyn pelko asettaa itseään alttiiksi häirinnälle ja vihapuheelle saattaa estää lähtemästä ehdokkaaksi, riippumatta siitä, että keskusta ei ole lähtenyt mukaan ikäviin yleisönosastokirjoituksiin ja toisten ryhmien mustamaalaamiseen.
Teksti: Sinikka Leskinen, kuva: Kurun Lehden arkisto/Karoliina Laikio
Juttu julkaistu Kurun Lehdessä 25.2.2021

Juttua muokattua 10.3. Poistettu kohta: Kuntavaalit järjestetään huhtikuun puolessa välissä 18.4.2021 ja ennakkoäänestys kotimaassa on käynnissä 7.-13.4.2021. Hakemus ehdokaslistan julkaisemisesta on annettava keskusvaalilautakunnalle viimeistään viikon 10 tiistaina 9.3.2021 klo 16.00. 
Kuntavaalit siirretty kesäkuulle.