Lähetä mielipide lehteen

Voit lähettää mielipiteen julkaistavaksi Kurun Lehteen sähköpostitse toimitus@kurunlehti.fi. Liitä mukaan otsikko ja kirjoittajan tiedot. 
Voit toimittaa kirjoituksia myös postitse osoitteeseen Kauppatie 16 A 2, 34300 KURU. Huomioi siinä tapauksessa, että kirjoitus on laadittu selkeällä käsialalla.
Nimettömiä mielipidekirjoituksia emme julkaise.

Huoltovarmuus - omavaraisuus

Pirkanmaan Agrologien vuosikokous pidettiin Ylöjärvellä 25.03.2022. Kokouksessa päätettiin antaa julkilausuma ajankohtaisesta maatalous- elintarvike- huoltovarmuudesta sekä ns. kriisivalmiudesta. Samalla päätettiin tukea Ukrainan uhreja Suomen Punaisen Ristin kautta. Nykyinen tilanne vaatii suurta kansallista ja kansainvälistä yhteisyyttä - kohti vakautta. Olemme kokeneet / kokemassa pandemian kaikkine heijastuksineen ja nyt myös eurooppalaisen sodan. Nyt kohtaamme osaltamme asioita, joita on syytä tarkentaa, muuttaa tai jopa rakentaa uudelleen. Viimeksi laajemmin kyseessä olevaan tilanteeseen on puuttunut mm. Italian pääministeri Mario Dradhi ja elinkeinoministeri Mika Lintilä. Maaseudun ja maa- ja metsätalouden merkitys ja osuus on perusturvallisuuden- ja tuotannon osalta erittäin suuri; myös heijastusvaikutuksineen. Hinta ja kustannuspaine markkinoilla kasvavat ja muuttuvat arvaamattomalla tavalla. Se merkitsee suurta yhteiskuntavastuun uudelleen arviointia kaikilla tasoille aina alkutuotannosta, markkinoihin ja kuluttajalle asti. Nyt on aika korostaa omavaraisuuden merkitystä ja tasapuolista yhteiskuntavastuun jakoa. Yhteiskuntavastuu ei voi olla vain julkishallinnon tehtävä vaan myös markkinan ja kaupan tulee osallistua siihen. Perinteinen tukipolitiikka ei tätä asiaa ratkaise. Nyt tarvitaan nopeita päätöksiä ja tekoja koko kansakunnan tulevaisuuden ja tärkeimmän elinkeinon pelastamiseksi. Suomessa viljelyä ei pitäisi rajoittaa, vaan jokainen peltolohko tulisi ottaa tuotantoon, jotta huoltovarmuus ja ruoantuotanto taattaisiin. Vanha sanonta sanoo, että kolme asiaa tulevat aina peräkkäin; tauti, sota ja nälkä. Olemme joutuneet kokemaan näistä peräjälkeen jo kaksi ensimmäistä; ensin korona-epidemia ja sen jälkeen Ukrainan sodan pelot vaikutuksineen. Onko meidän pakko kokea myös tuo kolmaskin eli nälänhätä.
Pirkanmaan Agrologit Katariina Pylsy,  puheenjohtaja
Kurun Lehti 13/2022

Valehtelun eli disinformaation uhrit

Nyt ovat suomut putoamassa monien silmistä - meitä on petetty, juksattu iät ajat!  Kuinka se on ja voinut ja sallittu tapahtua?  Tämä kysymys leviää nyt kuin kulovalkea, ei vain lähinaapurissa. Selittelyiltä, puolusteluilta on nyt pohja otettu pois - naamarit putoilevat ja todelliset kasvot paljastuvat, takaa löytyy kirillejä, putineita, lukasenkoja. Varoitavia merkkejä on näkynyt, tekstejä on julkaistu, kuvia näytetty, yritetty herätellä, mutta ei ole annettu mennä jakeluun, eikä ole ajoissa reagoitu. Länsi ja itä ovat olleet samassa sumutuksessa, tietä eteenpäin ei näy. Kuka se pääsumuttaja on? Suuri piileksijä, taustavaikuttaja, tuntee nimiä, kuten aamuruskon poika. Jesaja 14.  Pitäisi löytää kaide, johon tarttua, joka johtaa montusta pois, valoon ja ymmärrykseen.  Ensimmäinen on sisäinen valomme, meille annettu äly. Joillakin se on synnynnäisen vahva, luonnostaan annettu kyky erottaa hyvä pahsta - ja halu toimia sen mukaan. Sitten ovat profeetat, kuten Mooses, valtuutettuja sellaisia. Mutta hänpä sanoi, että kaikkien tulisi olla profeettoja, ilmoituksensaajia omaan elämäänsä ja työhönsä, kutsumuksiinsa. Ei sellaista lisävaloa saa tekemättä liittoja valon, älyn antajan kanssa.  Ketkä tänään ovat akreditoituja, valtuutettuja jakamaan valtuutta liittotielle astumiseen - sen jätän etsittäväksenne. 
Tuomo Isokangas Maatialantie 30, Nokia P.0504906536 
Kurun Lehti 13/2022