Koronaroihahdus jätti jälkensä

Koronaroihahdus muutti täysin viime kevään arjen. Kun valtuusto hyväksyi vuosi sitten talousarvion 2020, kukaan ei tiennyt mitään koronasta ja sen vaikutuksista yhteiskuntaan.
Tässä karussa tilanteessa maan hallitus on huolehtinut ja huolehtii edelleen kuntien heikentyneestä taloudesta lisäämällä mm. valtionosuuksia ja yhteisövero-osuuksia. Ylöjärven varhaiskasvatus- ja perusopetusikäisten suuri määrä vahvistaa melkoisesti valtionosuuksien laskennallista pohjaa ja siten kasvattaa maksettavaa määrää. Ylöjärven kuluvan vuoden koronalisä on noin 6 miljoonaa euroa. Myös ensi vuonna olemme saamassa 5,6 miljoonaa ennakkotietoja enemmän.On selvää, että nyt on hyvä syy tarkastella opiskeluhuoltoa ja tukiopetusta.
Uusi kuraattori-psykologi-pari korjaisi jo vuosia jatkuneen alimitoituksen. Tavoitteena on löytää myös muita keinoja tasoittaa koronatoimien aiheuttamia ikäviä vaikutuksia lapsiin ja nuoriin. Tarvitaan työntekijöitä, joilla on aikaa ja mahdollisuuksia kuunnella lapsen ja nuoren hätää. Myös yhteistyö perheiden kanssa on tärkeää.
Sivistyslautakunnan iltakoulussa saimme kuulla, että varhaiskasvatuksessa matalan kynnyksen työtä tekevä hyvinvointipedagogi on toiminut erittäin vakuuttavasti ja vaikuttavasti edellä kuvatun kaltaisissa tehtävissä.
Viljakkalan koulu ja päiväkodit sekä Kurun koulu ja päiväkoti ovat kaukana ja tarvitsevat oppilashuollollista vahvistusta arkeen. Nyt olisi hieno koronatukitoimenpide palkata monipuolinen oppilashuollon henkilö Viljakkala-Takamaa-akselille ja toinen Kuru-Mutala-Vahanta-akselille.
Tarvitsemme tähän kaksi viisasta ja empaattista ihmistä. Nimike voi olla psykiatrinen sairaanhoitaja, psyykkari, tsemppari, kasvatusohjaaja, hyvinvointipedagogi, vain mielikuvitus on rajana.
Talousarvioehdotuksessa on myös oppimateriaalileikkaus. Valtuusto on jättämässä oudon viestin: Aloitimme taloudellisena huippuvuonna 2017, ja silti perusopetuksen oppimateriaaleista leikattiin tylysti 200 000 €. Nyt kun lopettelemme tulossa olevana taloudellisesti vaikeana vuonna 2021, suunnitelmien mukaan valtuusto kävisi jälleen oppimateriaalien kimppuun noin 100 000 €:n leikkauksella.
Onneksi vielä on aikaa arvioida varhaiskasvatuksen, opetuksen, tukiopetuksen ja opiskeluhuollon tarpeita. Talousarvio 2021 lukitaan joulukuussa.


Jussi Kytömäki
Kaupuginvaltuutettu (vihreät)
Kurun Lehti 29.10.2020