Raitiotie raunioittaisi Ylöjärven talouden
Joukkoliikennettä on syytä kehittää myös Ylöjärvellä kaupungin väkiluvun kasvun myötä. Raitiotie on kuitenkin erittäin kallis liikkumismuoto. Se palvelisi maantieteellisesti vain pientä osaa Ylöjärvestä, vaikka kulut kaatuisivat jokaisen veronmaksajan syliin.
Raitiotien rakentamiskustannukset olisivat Ylöjärvellä varovastikin arvioiden vähintään 70-100 miljoonaa. Lisätaakka olisi valtava kaupungille, jonka velkaantuminen on saatu pysähtymään noin sataan miljoonaan euroon valtuuston tekemien kipeiden päätösten jälkeen.
Ylöjärven päättäjien selvä enemmistö näyttää hullaantuneen raitiotiestä. Kaupunginvaltuuston toukokuussa hyväksymä uusi kaupunkistrategia sisältää kirjauksen raitiotien edistämisestä. Perussuomalaisten vaatimus kirjauksen poistamisesta hävisi äänestyksessä saatuaan tukea osalta keskustan valtuutettuja.
Perussuomalaiset ovat johdonmukaisesti vastustaneet huippukalliin raitiotien jatkamista Ylöjärvelle. Muiden puolueiden harjoittaman ratikkalobbauksen motiivit jäävät arvailujen varaan, mutta ainakaan taloudelliseen ajatteluun ne eivät voi perustua. Raitiotien alakanttiin arvioidut käyttökustannukset perustuvat täysin ylimitoitettuihin käyttäjämääriin. Sitä päivää tuskin nähdään, että yli 300-paikkaiset raitiovaunut kolistelisivat Ylöjärvellä edes puolitäysinä.
Raitiotien rakentamista on perusteltu muun muassa sen vaivattomuudella. Raitiotien myötä monen työmatka kuitenkin pitenisi bussilinjojen vähentyessä ja odotteluajan kasvaessa. Pahimmassa tapauksessa oman auton käyttö työmatkoilla voi lisääntyä ihmisten kyllästyessä turhaan odotteluun.
Vastuullinen päätöksentekijä ei aja kaasu pohjassa seinään, vaan perustaa liikennesuunnittelun kustannustehokkuuteen ja joustavuuteen. Mikäli Ylöjärven kaupunkirakennetta halutaan jatkossa tiivistää, voidaan se tehdä raitiotiestä riippumatta. Sähköbussien investointi- ja käyttökustannukset olisivat vain murto-osa raitiotiehen verrattuna. Päinvastoin kuin kiveen hakatut raitiotielinjat, bussireitit ovat muunneltavissa tarpeen tullen. Harkinnan arvoinen on myös Ylöjärven ja Tampereen välinen lisäraide, joka mahdollistaisi paikallisliikenteen ohella nopean junayhteyden Ylöjärveltä pääkaupunkiseudulle.
Toteutuessaan raitiotie ajaisi Ylöjärven vakavaan talousahdinkoon. Niin on jo käynyt velkamääränsä hujauksessa miljardiluokkaan kasvattaneella Tampereella, jossa on suunniteltu muun muassa päiväkotien ja koulujen lakkauttamisia itse aiheutettujen talousvaikeuksien seurauksena. Ei kai samaan haluta päädyttävän myös Ylöjärvellä?
Perussuomalaisten Ylöjärven valtuustoryhmä
Toimivampi malli Pirkanmaan reuna-alueiden ensihoidon ratkaisemiseksi
Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston jäsenenä äänestin valtuuston toukokuisessa kokouksessa kehitteillä olevan hybridiyksikön suunnittelutyön puolesta. Uuden ensihoidon hybridimallin tarkoitus on turvata tulevaisuudessa ensihoito ja palopelastustoimi Pirkanmaan reuna-alueilla 24 tuntia vuorokaudessa. Vaihtoehtona olisi ollut äänestää koko Pirkanmaan ensihoitoa vuodelle 2019 koskevan sopimuksen purkamisen ja uuden kilpailutuksen järjestämisen puolesta, jolloin uuden yhteistoimintamallin kehitystyö olisi jäänyt kilpailutuksen jalkoihin.
PSHP:n valtuuston ensihoidon palvelutasopäätös koskee siis ensi vuotta 2019 eikä sitä, että surkea tilanne saa jatkua vuosikausia eteenpäin Pirkanmaan reuna-alueilla. Ylöjärven Perussuomalaiset ry:n kirjoituksesta saa helposti sellaisen kuvan, että tilanne tulee jatkumaan meidän väärän äänestämisen vuoksi tällaisena tästä hamaan tulevaisuuteen asti ja se ei ole totta.
Jos nykyinen tilanne olisi ollut korjattavissa lisäämällä resurssia osaan Pirkanmaata ja tekemällä ensihoidon kilpailutus uudelleen paikallisesti vain ongelma-alueiden kohdalta, päätökseni olisi ollut toinen. Toki yksikin vuosi on liikaa, kun puhutaan elämän ja kuoleman kysymyksistä, mutta onneksi meillä Pirkanmaalla on myös FinnHEMS 30 lääkintähelikopterin tukikohta ja sen avulla tehokas lääkintäyksikkö saapuu koko Pirkanmaan alueelle 30 minuutissa hälytyksestä.
Tiedostan hyvin sen, että vuonna 2019 tilanne Ylöjärven Kurussa, Kihniössä, Juupajoella, Vesilahdella, Kuhmoisissa ja Sastamalan Mouhijärvellä on erittäin vaikea ja puolet vuorokaudesta ollaan vallan ilman sairaankuljetusta. Tilannetta pahentaa se, että ambulanssin lähtiessä apuun naapurikunnasta ambulanssivaje siirtyy sinne. Silti tein oman äänestyspäätökseni, koska uskon kehitteillä olevaan hybridimalliin, jossa yksi toimialayksikkö turvaa ensihoidon ja pelastustoimen ympärivuorokautisesti ja paikallisesti sen sijaan, että palvelut tuotetaan erikseen vajain resurssein.
Terhi Itvola
Vihreä PSPH valtuuston ja Ylöjärven kaupunginvaltuuston jäsen
Yleisen oikeustajun on toteuduttava tuomioistuimissa
Vihreät ja demarit halusivat viedä syrjäseuduilta ambulanssit
Vääntö lietteenkuljetuksesta jatkuu
Se ei pidä paikkaansa. Luottamuselimessä asiat ovat ratkenneet äänestämällä. Luottamushenkilöillä ja kuntien jäsenjakaumalla on merkitystä. Valitettavasti maakunnan edustajat eivät aina äänestäneet oman kuntansa esityksen puolesta.
Asia on tärkeä. Riittävän edustava jaosto ei olisi muuttanut kiinteistöhaltijan sopimusperusteista järjestelmää kunnan eli käytännössä jätehuoltoyhtiön järjestämäksi. Päätös on oikaistava.
Tein toukokuussa valtuustokyselyn, koska alueellisen jätehuoltoviranomaisen jäsenjakauma muutetaan nykyistä paremmin alueen kuntia edustavaksi. Kysyin myös, kuinka moni vanhoista yksityisyrittäjistä on jatkanut yritystoimintaansa alalla. Halusin lisäksi selvityksen, kuinka viranomaisen sako- ja umpikaivolietteen kuljetusjärjestelmäpäätöksien taustalla olleet ajatukset, linjaukset ja ohjeistus ovat tehdyissä ratkaisuissa toteutuneet.
Toisin kuin päätöstä tehtäessä väitettiin, kilpailun katoaminen ei
suinkaan ole alentanut hintoja. Päinvastoin. Myös palvelun tuottamisen
kustannukset ovat nousseet. Kilpailu takasi aiemmin palvelun laadun sekä
kohtuullisen hinnan.
Tampereen kaupunki vastaa valtuustokyselyyni kesäkuussa.
Keskitetyn lietteenkuljetuksen osalta olemme nyt asian
hyssyttelyvaiheessa. Uskotellaan, että asiaan ei voi enää vaikuttaa.
Olen asiasta eri mieltä.
Aarne Raevaara
kaupunginvaltuutettu (VaTa)
Tampere