Eemil Haukilahti teki painin historiaa Unkarin Kaposvárissa

0
504
Tamperelainen, Kurussa syntynyt, Eemil Haukilahti voitti viikonloppuna painin EM-pronssia. Kuva: Petteri Lahikainen Helsingin paini-miehet ry.

Tampere Predatorsin 15-vuotias vapaapainija Eemil Haukilahti teki suomalaista urheiluhistoriaa viime lauantaina voittaessaan pronssimitalin Unkarin Kaposvárissa järjestetyissä painin alle 15-vuotiaiden Euroopan mestaruuskilpailuissa alle 57-kiloisten sarjassa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun suomalainen miespainija on saavuttanut mitalisijan alle 15-vuotiaiden Euroopan mestaruuskilpailuissa painissa.

Eemil Haukilahti on syntyjään Kurusta. Hän on harrastanut painia ihan pienestä lapsesta saakka, ja hänen intohimonsa lajia kohtaan on näkynyt hänen sitoutumisessaan ja päättäväisyydessään. Hän on tehnyt paljon uhrauksia ja harjoitellut ahkerasti tavoitteensa saavuttamiseksi. 

Valmistautuminen Euroopan mestaruuskilpailuihin ei kuitenkaan ollut tällä kertaa täysin ongelmatonta. Viimeisen vuoden aikana hän on joutunut kärsimään useista loukkaantumisista, jotka asettivat haasteita hänen valmistautumiselleen. Kuitenkin hänen sinnikkyytensä ja päättäväisyytensä auttoivat häntä selättämään nämä esteet ja palaamaan entistä vahvempana takaisin painimolskille. Haukilahden harjoittelua on myös varjostanut vaikeudet saada riittävästi harjoitusvuoroja Tampereelta. Hän on siksi joutunut etsimään valmentajansa kanssa muita tapoja kehittää taitojaan ja valmistautua kilpailuihin.

Kilpailu itsessään oli hurjaa jännitysnäytelmää alusta loppuun. Etänä mukana olleella Haukilahden henkilökohtaisella valmentajalla Reza Safaeilla kiirettä riitti vastustajien analysoimisessa ja usko mitaliin oli vahvaa, vaikka Eemil Haukilahti ei tahtonut saada omaa painiaan aluksi käyntiin. Haukilahti hävisi avausottelunsa kilpailun voittaneelle neutraalin lipun alla kilpailleelle Tundzai Verdieville. Keräilyotteluiden kautta hän nousi kuitenkin takaisin mukaan mitalitaisteluun. 

Kulmalla toimineen valmentajan Hannu Rantalan mukaan Haukilahti meni pronssiotteluun kovimman tien kautta. Hän joutui painimaan kaksi kovaa keräilyottelua puolalaisen vastustajan levätessä ja odottaessa tulevaa pronssiottelua. Hän voitti lopulta Puolan Michail Maciucin pronssiottelussa pistein 8-5. 

Pronssimitalista liikuttunut valmentaja Reza Safaei kertoo, että tämä on hänen paras päivänsä puoleentoista vuoteen ja työ sekä uhraukset ovat kannattaneet. Tästä on hyvä jatkaa.

Predatorsin valmentaja Reza Safaein muutto Iranista Suomeen ja hänen sitoutumisensa vapaapainin kehittämiseen sekä valmennuksen korkea laatu ja kansainvälinen osaaminen antoivat hyvän lähtökohdan suomalaisen painin nostamiseksi uudelle tasolle. Yhteistyö vapaapainin maajoukkueen päävalmentajan Niko Kettusen, valmentaja Hannu Rantalan ja Helsingin Paini-Miesten kanssa on tarjonnut arvokasta osaamista ja edistänyt lajin kehitystä Suomessa. On tärkeää, että painin urheilijoille tarjotaan tarvittavaa tukea ja resursseja harjoittelun varten. Harjoitusvuorojen puute voi olla haaste vielä tulevaisuudessa, mutta toivottavasti tähän asiaan kiinnitetään huomiota ja etsitään ratkaisuja nuorten painijoiden parhaan mahdollisen harjoitteluympäristön luomiseksi.

Vaikka muutamat maat dominoivat mitalisijoja, on hienoa, että Suomi oli yksi niistä seitsemästä maasta, jotka saivat vapaapainissa mitalin. Tämä osoittaa suomalaisen painin kehittymisen ja potentiaalin kasvun. Toivottavasti tulevaisuudessa Suomi voi jatkossakin menestyä kansainvälisissä painikilpailuissa. Haukilahden saavutukset osoittavat, että suomalaisella painilla on kirkas tulevaisuus ja uusia tähtiä nousemassa kansainväliselle huipulle. Pronssimitalin saavuttaminen on inspiroiva esimerkki nuorille urheilijoille siitä, mitä voi saavuttaa kovan työn ja omistautumisen avulla.