Loiste Ylöjärvi -valotaidefestivaali avaa valoisasti Ylöjärven 155-vuotisjuhlavuoden 

0
193
Nuokku sai juhlavalaistuksen myös viime vuonna. Arkistokuva: Karoliina Laikio

Loiste Ylöjärvi on koko perheen maksuton tapahtuma, joka tuo valoa sydäntalven keskelle. Valotaidefestivaalin teokset ovat yleisön nähtävillä perjantaista 19. tammikuuta sunnuntaihin 21. tammikuuta päivittäin kello 18–22. Tapahtuma levittäytyy kaupungintalonaukiolta kirkkopuistoon, kirjasto Leijaan ja kädentaidontalo Krankkulaan. Kaupungintalo ja Vanha Räikkä saavat juhlavalaistuksen. Valaistuna ovat lisäksi Kurun ja Viljakkalan kirjastot. Tapahtuma juhlistaa myös Ylöjärven 155-vuotissyntymäpäivää, joka on 24. tammikuuta. Teokset on sijoitettu niin, että yleisö pääsee nauttimaan valotaiteesta helposti. Teoksissa on käytetty valon lisäksi myös ääntä. Valotaideteoksia voi ihailla reitillä, joka kulkee kaupungintalon aukiolta kirkkopuistoon, Kirkkotanhuantien leikkipuistoon ja sieltä edelleen pääkirjasto Leijaan ja Krankkulaan. Valoteos kirjasto Leijan ja kirkkopuiston välissä juhlistaa Kirsi Kunnaksen juhlavuotta.

Viime vuoden tapaan valotaideoksia on myös sisätiloissa. Tänä vuonna reitillä kuljetaan kirjaston läpi Leijan Avenueta pitkin. Kirjaston asiakaspalvelu suljetaan tapahtuman vuoksi poikkeuksellisesti perjantaina jo klo 18. Uutuutena tapahtumassa järjestetään myös opastetut kierrokset perjantaina ja lauantaina kello 19, kesto niissä on noin 40 minuuttia. Opastuskierroksille on lähtö kaupungintalon aukiolta Alamökki-teoksen luota (Kuruntie 12).

Tapahtuman järjestää kaupungin kulttuuripalvelut yhdessä kaupungin muiden yksiköiden, paikallisten järjestöjen ja seurakunnan kanssa. Teosten toteutuksesta vastaa Stereo:ID Ltd Oy. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Perjantaina 19.1. festivaalin avajaisiltana kaupungintalon aukiolla on mehutarjoilu kello 18–20.

Loiste Ylöjärvi -reitillä olevat teokset 

TEOSPAIKKA 1: Kaupungintalon seinä
Teos: Mekin ollaan täällä!
Videoteos
Taiteilija: Tuuli Pollari, Ylöjärven kaupungin yhteisötaiteilija
Taide ja kulttuuri kuuluu kaikille! Yhteisötaiteilija Tuuli Pollari ja kuvataidekoulu Piirron opettaja Elina Lind ovat kehittäneet palvelukeskuksella säännöllisesti kokoontuvan sukupolvia yhdistävän taideryhmän Nollasta sataan. Osa teoksen valokuvista on kuvattu tässä ryhmässä. Osa valokuvista on kuvattu yhteisötaiteilijan taidehetkissä Tiuravuoren palvelukeskuksen osastoilla.

TEOSPAIKKA 2: Kirkkopuisto/kirkko
Teos: Matka
Ääni- ja valoteos

Musiikki: ”Matka”, päätösraita albumilta Pelkkä Poutanen – Pyhä veri vuotaa
Taiteilija: Pelkkä Poutanen

Poutanen on säveltäjä, kuoronjohtaja, laulaja ja multi-instrumentalisti, jonka sävellystyö on yltänyt useiden teatterien lavoille ja tuonut vuoden musiikkiteatterintekijäehdokkuuden (2023). ”Matka” on Pelkkä Poutasen henkilökohtainen syväsukellus ääniin, jotka hänen omassa kehossaan ovat herättäneet tunteen jostakin selittämättömästä, pyhästä.

TEOSPAIKKA 3: Kirkkotahuantien leikkipuisto (alue sisältää 3 eri teosta)

Teos 3.1: Piiri
Valo- ja ääniteos
Teoksen toteutus: Stereo:ID
Suunnittelu: Mari Savolainen
Valosuunnittelu: Marko Vierimaa
Tuottaja: Heini Puurtinen
Äänimaailma: Juhana Nyrhinen

Teoksen keskiössä hehkuu symbolinen nuotio. Teos kutsuu katsojat yhteenkuuluvuuden tärkeän sanoman äärelle, kannustaa katsojia pysähtymään hetkeksi ja liittymään yhteisön piiriin. Piiri on kohtauspaikka, jossa yhteiset tarinamme alkavat ja ajatukset kipinöivät! Tunnelmallisen äänimaailman on luonut Juhana Nyrhinen, Kulttuuriosuuskunta Uulun soitinrakentaja, joka on omistautunut perinnesoittimien rakentamiselle jo 20 vuoden ajan.

Teos 3.2: Raakku
Videoinstallaatio
Taiteilija + audio: Teemu Raudaskoski

Teemu Raudaskoski on tamperelainen kuvataiteilija. Hän työskentelee monialaisesti maalauksen, videon ja musiikin parissa. ”Raakku” on video ja valoteos jonka inspiraationa on ollut jokihelmisimpukka. Teoksen salaperäinen vedenalainen maailma kutsuu luokseen kaikenikäistä yleisöä.

Teos 3.3: Celeritas – Näkökulmia valon nopeudella – Perspectives with speed of light
Valotaideteos
Taiteilija: Jussi Kamunen
Musiikki: Antti Tuomivaara

Ylöjärveläissyntyinen valotaiteilija Jussi Kamunen on työskennellyt monipuolisesti valosuunnittelun ja valotaiteen parissa vuodesta 1998. Valo- ja videosuunnittelijana Kamunen on toiminut pitkään oopperan, teatterin ja muun viihdeteollisuuden parissa. Antti Tuomivaara on meritoitunut kokeellisen elektronisen musiikin säveltäjä, tuottaja ja äänisuunnittelija. Teoksen materiaalina on käytetty kierrätettyjä silmälasien linssejä ja teos tarjoaakin mahdollisuuden asettua katsomaan maailmaa itselle uusien linssien läpi, eri valossa ja eri näkökulmista.

TEOSPAIKKA 4: (leikkipuiston ja kirjasto Leijan välissä)
Teos: Kirsi Kunnas 100
Valoteos
Tekijä: Mari Savolainen

Akateemikko Kirsi Kunnas (1924–2021) oli modernin suomalaisen lastenkirjallisuuden uranuurtaja ja rakastetuimpia kirjailijoitamme. Valoveistos juhlistaa rakastetun runoilija Kirsi Kunnaksen syntymän satavuotisjuhlaa.

TEOSPAIKKA 5: Avenue-sisägalleria kirjasto Leija (4 teosta)
Teos 5.1: Aistikotelo
Tila-installaatio
Taiteilija: Minni Välipakka

Minni Välipakka on mediataiteilija ja DJ Tampereelta. Hän on uransa aikana työskennellyt videotaiteen ja installaatioiden parissa ja ollut Suomessa pioneerina runovideokentällä. Välipakkaa kiehtoo ihmisen mieli ja neuropsykiatriset häiriöt. Taiteessaan hän tuo vaikeita ja kivuliaita aiheita lähemmäs ihmisiä. Aistikotelo on tila-installaatio, joka kutsuu ihmisiä aistien äärelle ja kehottaa hetkeksi rentoutumaan. Teos asettaa myös katsojan pohtimaan, mikä tekee juuri hänet onnelliseksi. 

Teos 5.2: We Still Dream
Animaatio ja ääniteos
Taiteilija: Anni Laukka

Anni Laukka on kokkolalainen kuvataiteilija, joka työskentelee muun muassa valotaiteen ja varjoveistosten parissa. Ideoita teoksiinsa hän ammentaa ympärillä olevasta maailmasta ja mieltään painavista ilmiöistä ja asioista. Laukan viimeaikaiset teokset käsittelevät Ukrainassa käytävän Venäjän hyökkäyssodan lapsille aiheuttamaa hätää ja kärsimystä. ”We Still Dream” on lyhyt käsin piirretty animaatio, jossa neljä ukrainalaista lasta tanssivat vuoroin. Taustalla kuuluvat lasten haaveet heidän itsensä kertomana. Teoksella taiteilija haluaa muistuttaa, että lapset elävät edelleen sodan jaloissa.

Teos 5.3: Peace Ltd.
Valoteos
Taiteilija: Ilkka Paloniemi

Ilkka Paloniemi on valon, taiteen ja arkkitehtuurin kentällä työskentelevä taiteilija, kuraattori ja suunnittelija, joka ei lakkaa hämmästelemästä valoa. Neonvalokylttejä on käytetty 1900-luvun alusta lähtien erilaisiin mainos- ja informaatiotarkoituksiin. ”Peace Ltd” -teoksessa informaation sisältö sekoittuu, kun tunnettu merkki on mennyt rikki paljastaen jotain aivan muuta.

Teos 5.4: Kerran kun kohtasimme
Taiteilija: Tuuli Pollari, Ylöjärven kaupungin yhteisötaiteilija
Nähdään toinen toisemme. Läsnäolo ja kosketus riittää. Ei unohdeta heitä, jotka lakkaavat näkymästä. Ollaan ihminen ihmiselle. Teoksen videot on kuvattu Tiuravuoren palvelukeskuksella häviävän vesimaalauksen tekniikalla.

TEOSPAIKKA 6: Käsityökeskus Krankkula
Teos: Meren muistoja
Valoteos
Taiteilija: Ylöjärven lasten ja nuorten kuvataidekoulu Piirto yhteistyössä Teemu Raudaskoski
Audio: Teemu Raudaskoski

Ylöjärven lasten ja nuorten kuvataidekoulu Piirto toimii Krankkulan kädentaitojen talossa. Yhdessä kuvataiteilija Teemu Raudaskosken ja taideopettaja Elina Lindin kanssa oppilaat ovat muotoilleet Meren muistoja-teoksen. Mukana on myös pari työtä, jotka ovat maalattu lasten ja vanhusten yhteisessä nollasta sataan-taideryhmässä. Ultraviolettivalossa hohtavat meduusat, hai ja muut meren eliöt ovat uineet Krankkulan takapihalle. Meren muistoja teosta tehdessä on ajateltu muinaisia vesistöjä ja sitä kaunista monimuotoisuutta, joka meriin on ajan saatossa muodostunut.