Pyhäinpäivää vietetään 5. marraskuuta

0
670
Pyhäinpäivänä hautausmaat täyttyvät kynttilöistä. Arkistokuva.

Pyhäinpäivää vietetään lauantaina 5. marraskuuta. Hautausmaille syttyy kynttilöiden valomeri ja kirkoissa muistellaan kuluneen vuoden aikana kuolleita seurakuntalaisia.

Pyhäinpäivänä Ylöjärven kirkolla on avoimet ovet hiljentymistä varten kello 12–16. Kirkossa on lisäksi tarjolla keskustelutukea, lämmintä juotavaa sekä musiikkia tasatunnein. Pyhäinpäivän messuja järjestetään niin Ylöjärven kirkossa kuin Viljakkalassa ja Kurussakin. Kurun kirkossa messu alkaa kello 13.00. Liturgi Johannes Riuttala Eija Multasen toimiessa kanttorina.

Kirkko muistuttaa, että kuoleman koskettaessa seurakunnasta saa tukea ja surun keskellä seurakunnan työntekijät auttavat muussakin kuin hautajaisten järjestämisessä.

– Kuolema koskettaa meitä kaikkia. Kuolemasta puhuminen voi auttaa meitä hälventämään siihen liittyviä pelkoja. Kuoleman läheisyydessä puhutaan usein elämästä. Siitä mikä on tärkeää tai mitä toivoo läheisilleen kuoleman jälkeen, sielunhoidon johtava asiantuntija Virpi Sipola sanoo. 

Sipolan mukaan kuoleman läheisyydessäkin on toivoa.

– Toivo voi olla pienissä, arkisissa asioissa. Siinä, että voi vielä kuunnella lempimusiikkia, viettää aikaa itselle tärkeän ihmisen kanssa. Myös vakaumus antaa toivoa. Toivo voi olla iankaikkisen elämän toivo tai toivoa siitä, että kuoleman jälkeen voi nähdä edesmenneet rakkaat ihmiset.

Läheisen kuolemasta ja surusta ei voi eikä tarvitse päästä yli hetkessä. Suru voi olla elinikäinen kumppani, joka on osa elämää. Kuolemaa ja siihen liittyviä tunteita voi käydä läpi esimerkiksi kirjoittamalla ja puhumalla läheisten tai seurakunnan työntekijän kanssa.