Seurakunta palvelee mahdollisimman joustavasti

0
600
Ylöjärven seurakunta vastaa Senja Luomajärven mielipidekirjoitukseen.

Kiitos Senja Luomajärvelle hänen antamastaan palautteesta mielipidekirjoituksessa Kurun Lehdessä 24.11.

Hyvänä viestinä voimme kertoa, että kirjoituksessa kuvattu vihkiasia on saatu järjestymään ja kirjoittajan kanssa on löydetty mieleinen ratkaisu asiaan. Seurakuntana tahdomme palvella alueemme ihmisiä mahdollisimman hyvin ja luoda edellytykset tärkeisiin perhejuhliin.

Tilaisuuksien järjestäminen kirkon tiloissa on useamman palapelin palasen sovittamista yhteen. Tilaisuuksien varaaminen kirkkoon lähtee yleensä siitä, että seurakuntalainen ottaa yhteyttä kirkkoherranvirastoon ja kertoo toiveistaan, jonka jälkeen olemassa olevista mahdollisista vaihtoehdoista etsitään varaajalle mieluisin. Mielipidekirjoituksessa esiin nostetuissa kesäviikonlopuissa tapahtuu monenlaista eri puolilla seurakuntaa, samoin työntekijöiden leirit ja lomat vaikuttavat. Joskus kirkkotila saattaa olla jo käytössä, toisinaan työntekijät ovat kiinni muualla toisissa työtehtävissä vaikka toivottu kirkkotila saattaa ollakin vapaa. Näissäkin tilanteissa pyritään hakemaan vaihtoehtoja ja sovitellaan toiveita kuten tässäkin tilanteessa oli toimittu – näin yleensä löydetään yhdessä sopiva kohta tilaisuudelle. Olennaista on, että ollaan riittävän ajoissa yhteydessä kirkon varaamisen suhteen heti kun tarve on tiedossa.

Jotta seurakunnan eri alueilla saataisiin taattua mahdollisimman kattavasti vapaita aikoja niin vihkimisiin, kastejuhliin kuin hautajaisiinkin, suunnitellaan työvuorot ja tilojen käyttö hyvissä ajoin etukäteen. Kurun ja Viljakkalan osalta se tarkoittaa esimerkiksi sen varmistamista, että joka viikonloppu joko perjantaina tai lauantaina voidaan lyhyelläkin aikajänteellä kirkkoa / kappelia käyttää hautajaisiin niin tilojen kuin työntekijöidenkin puolesta. Niille ajoille, joilla ei varautumista ole, tilaisuudet toteutetaan mahdollisuuksien mukaan.

Senja Luomajärvi kirjoitti kokemuksestaan, että seurakunnassa syrjitään sivukyliä. Tällainen pettymyksen kokemus ei luonnollisesti ole kenenkään näkökulmasta toivottava asia. Vireän seurakuntaelämän tukeminen Kurussa on Ylöjärven seurakunnalle tärkeä tavoite. Tämän vuoksi halutaan säilyttää esimerkiksi messut jokaisena kirkkopyhänä ja toimitusvuoroja on tarjolla jokaisena viikonloppuna juhlapyhien aiheuttamia siirtoja lukuun ottamatta. Suunnittelussa kuunnellaan ja huomioidaan kunkin alueen tarpeita. Käytäntö on sama joka puolella Ylöjärveä.

Seurakunnassa on monenlaista toimintaa. Meille on tärkeää kuunnella ja ottaa vastaan palautetta ja kokemuksia, niin kuin tässäkin kohtaa. Tämän palautteen johdosta olemme esimerkiksi tarkentaneet toimitusvarauksiin ja käytäntöihin liittyviä ohjeistuksiamme nettisivuilla. Seurakunta on jäseniään ja alueen ihmisiä varten.

On hienoa lukea Senja Luomajärven tekstistä, että kotikirkolla on suuri merkitys. Toivomme mitä parhainta juhlaa, kun sen aika on!

Kurun kappalainen Matti Mikkola ja Ylöjärven kirkkoherra Ulla Ruusukallio

Lisää asiasta: Lue Senja Luomajärven mielipidekirjoitus (julkaistu Kurun Lehden numerossa 47 24.11.2022) tästä.