Tammikankaalla uusi pienoismuistolehto 

0
322
Tammikankaan hautausmaalla on uusi pienoismuistolehto. Hautaustoimen päällikön Tuulikki Karhun mukaan paikka valikoitui muun muassa sen vuoksi, että se oli palautunut seurakunnalle, haudassa oli reunakivet ja hiekkapinta ja hautapaikka oli riittävän iso eli siinä on vierekkäin kolme arkkupaikkaa. Lisäksi se on keskeisellä paikalla ja soveltuu melko huonosti arkkuhautauksiin. – Paikka ei ole vielä istutusten ja laatoituksen suhteen kokonaan valmis. Harkitsemme ja mietimme tarkasti näitä asioita tulevan käytön näkökulmasta. Nämä seikat eivät kuitenkaan vaikuta alueen käyttöönottoon. Muistomerkin kivimateriaali on Kurun harmaata. Sen ovat suunnitelleet hautaustoimen työntekijät, toteutus on paikallisen kiviliikkeen. Tuhkia kätketään pienoismuistolehtoon sulan maan aikana.

Tammikankaan hautausmaalla on uusi pienoismuistolehto. Ylöjärven seurakunnan hautaustoimen päällikön Tuulikki Karhun mukaan vainajan tuhka kätketään muistolehtoon ilman omaisten läsnäoloa ja tuhkauurnaa hautaan. 

– Näin tuhkan kätkentäpaikasta muodostuu omaisten näkökulmasta anonyymi.

Karhu kertoo, ettei paikkaan haudata uurnassa, vaan pelkkä tuhka kätketään hautaan. Vainajien tuhkia Tammikankaan pienoismuistolehdon alueelle mahtuu nimikyltin kanssa noin 60.

– Omaiset voivat tilata yhteismuistomerkkiin maksullisen nimilaatan seurakunnasta, mutta se ei ole pakollista. Nimilaattaan tulee vainajan nimi sekä syntymä- ja kuolinpäivä.

Hän nostaa esiin sen, että tuhkan kätkentä muistolehtoon on ekologinen ja edullinen vaihtoehto. 

– Jotkut henkilöt ovat perustelleet haluaan saada viimeinen leposijansa muistolehdossa sillä, että eivät halua olla ”vaivaksi jälkipolville” ja kuitenkin heistä jää muisto mahdollisen nimilaatan muodossa.

Pienoismuistolehto on ensimmäinen laatuaan Kurussa, eikä tässä vaiheessa voida vielä sanoa sitä, kuinka pitkäksi ajaksi alue riittää. 

– Tilanteen mukaan perustamme uusia pienoismuistolehtoja jos ja kun tarvetta ilmenee.

 Vainajan tuhkaaminen on yleistynyt hautausmuoto.

– Uurnahautaus yleistyy Ylöjärvellä ja koko Suomen maassa tasaisen varmasti. Ylöjärven seurakunnan alueella tuhkausprosentti on 64. Isommilla kaupunkialueilla, kuten Tampereella tuhkausprosentti on jo 84.

Karhu kertoo, että Ylöjärvellä on ollut reilu 20 vuotta käytössä muistolehto, ja sen käyttö on lisääntynyt viime vuosien aikana merkittävästi.

– Ylöjärvellä on myös uurnahautaosasto, jonka haudat ovat niin sanottuja sukuhautoja. Myös Viljakkalassa on tarjolla uurnasukuhautoja, mutta ei muistolehtoa.

Karhu kertoo, että vainajan tuhkan voi kätkeä uurnassa myös arkkupaikalle. 

– Näin on tehty Ylöjärven kaikilla hautausmailla, ja uurnia on kätketty sekä uusille että vanhoille arkkupaikoille. Meillä on ollut asiakkaina omaisia, joista toinen puolisoista haluaa ehdottomasti uurnahautauksen ja toinen arkkuhautauksen. Nämä toiveet voidaan toteuttaa valitsemalla tällöin arkkuhautapaikka.