14.12. alkavaksi ilmoitettu työnseisaus vaikuttaa toteutuessaan Postin toimintaan

0
293
Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on kertonut järjestävänsä 14.12. työnseisauksia. Jos ne toteutuvat, postinjakelussa voi olla lyhytaikaisia viiveitä. Kurun Lehti ilmestyy lakosta huolimatta, Posti ei ole tiedottanut vielä lainkaan kuluvan viikon jakelusta.

Posti tiedottaa omilla verkkosivuillaan, että useat ammattiliitot ovat kertoneet, että ne aikovat järjestää 14. joulukuuta koko Suomessa useilla eri toimialoilla työnseisauksia, jotka kestävät enintään vuorokauden. Poliittiset työtaistelutoimet liittyvät Suomen hallituksen ja ammattiliittojen välisiin erimielisyyksiin. 

Postin tiedotteen mukaan Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on kertonut järjestävänsä 14.12. työnseisauksia. Jos ne toteutuvat, postinjakelussa voi olla lyhytaikaisia viiveitä. 

– Koska kyseessä on lyhytaikainen häiriötilanne, arviomme on, että Postin palvelut tulevat normalisoitumaan nopeasti työnseisausten jälkeen. Lähetyksiä voi lähettää meille normaalisti ja paketit ja joulukortit saadaan perille jouluksi, sanoo Postin poikkeustilannejohtaja Jarmo Ainasoja Postin tiedotteessa. 

Turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät lähetykset on rajattu työnseisausten ulkopuolelle. Turvallisuuteen ja terveyteen liittyviä lähetyksiä ovat muun muassa terveydenhuoltoon liittyvät lähetykset (verilähetykset ja laboratoriolähetykset) sekä ateriakuljetukset (koulut, päiväkodit, vanhusten aterioiden laitos- ja kotiinkuljetukset). 

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on kertonut tänään verkkosivuillaan osallistuvansa SAK:n ja liittojen yhteiseen toimintapäivään asettamalla postinjakelun lakkoon torstaina 14.12.2023 kello 00.00–24.00. PAUn tiedotuksen mukaan lakon piiriin kuuluvat kaikki jakelua valmistavat työt jakelun lähtötoimipaikoissa sekä jakelu, pois lukien postikeskuksessa tehtävä koneellinen lajittelutyö ja ennalta sovitut joulukorttilajittelun työvuorot.

Lakko on osa SAK:n ja liittojen #PainavaSyy kampanjaa, jolla vastustetaan hallituksen radikaaleja leikkauksia työehtoihin, työttömyysturvaan ja lakko-oikeuteen. Hallituksen leikkaukset kohdistuvat myös PAUn jäseniin. Lakko on PAUn hallituksen asettama laillinen, poliittinen mielenilmaus, josta ei voi tulla työntekijälle mitään seuraamuksia. Lakon aikana lakon alaisia töitä ei tehdä. Lakossa ovat työt, eikä niitä tule tehdä työsuhteen muodosta riippumatta.

Mahdollisesta lakosta huolimatta Kurun Lehden numero 50 julkaistaan sekä printtinä että näköislehtenä verkkosivuilla normaalin aikataulun mukaisesti torstaina 14. joulukuuta. Posti ei ole vielä tiedottanut, miten se toteuttaa jakelun kuluvalla viikolla.