Käsittele haravointijätteet omalla pihalla tai vie jätekeskukseen

0
525
Hautausmailla järjestetään vuosittain haravointitalkoita. Kurun Lehden arkistokuva.

Syksyisessä puutarhassa riittää puuhaa. Jos pihalta haravoituja lehtiä, risuja tai esimerkiksi mädäntyneitä omenia ei ole mahdollista käsitellä omalla tontilla, voi ne kuljettaa peräkärryssä suoraan jätekeskuksiin, Nokian Koukkujärvelle tai Tampereen Tarastenjärvelle. 

Pirkanmaan Jätehuolto tiedottaa, että peräkärrykuorma, joka sisältää korkeintaan kaksi kuutiota, risuja tai muita puutarhajätteitä otetaan Koukkujärven ja Tarastenjärven jätekeskuksissa maksutta vastaan. Risut, haravoidut lehdet ja omenat tulee kuitenkin pitää erillään toisistaan, koska niillä on omat purkupaikkansa ja jatkokäsittelynsä. 

Myös moni kunta on järjestänyt asukkailleen vastaanottopaikan risuille. Esimerkiksi Ylöjärvellä on ollut mahdollista viedä puhtaita risuja ja lehtiä Metsäkylän vanhalle kaatopaikalle erikseen määrättävinä päivinä.

Muumio-omenia ei suositella laitettavaksi omaan kompostiin, mutta niitä voi laittaa pieninä erinä bio- ja sekajätteen joukkoon, tai viedä jätekeskuksiin. Omenat kannattaa laittaa jäteastiaan vähän kerrallaan, jottei astia tule liian painavaksi siirtää ja tyhjentää. Jäteastia saa painaa korkeintaan 60 kiloa.

Pirkanmaan Jätehuollosta ohjeistetaan, että yksittäiset vieraslajikasvit, kuten kurtturuusun ja jättipalsamin, voi kaivaa juurineen maasta ja laittaa hyvin pakattuna sekajäteastiaan. Jätesäkkiin pakattuja  kasveja voi viedä myös Koukkujärven tai Tarastenjärven jätekeskukseen, jolloin alle kaksi kuutiota vastaanotetaan kotitalouksilta maksutta. Pakatut kasvit ja juuret vastaanotetaan myös jäteasemilla, jolloin ne hinnoitellaan sekajätteen mukaan. Ohjeet isompien erien tuontiin kannattaa kysyä suoraan Pirkanmaan Jätehuollosta.