Pihabongauksessa ennätysvähän metsätiaisia – punatulkkuja runsaasti

0
453
Pihabongauksessa havaittiin runsaasti punatulkkuja.

BirdLife Suomi järjesti viime viikonloppuna Pihabongaus-tapahtuman jo 18. kerran.

BirdLife Suomen mukaan tulokset kertovat karua kieltä metsätiaisten alamäestä. Sekä kuusitiaisia että erittäin uhanalaisia hömötiaisia havaittiin vähemmän kuin koskaan aikaisemmin. Töyhtötiaisia on vain kerran ollut vielä vähemmän kuin nyt.

Tämän hetken tulosten mukaan tilhiä ja räkättirastaita nähtiin hyvin vähän kehnon marjatilanteen vuoksi. Lähes kateissa olivat urpiaiset, ja tavallista vähemmän havaittiin muun muassa peippoja ja järripeippoja.

Punatulkkuja havaittiin odotetusti runsaasti. Ainoastaan viime vuonna niitä havaittiin vielä enemmän. Tikoilla on myös hyvä talvi. Ennätysrunsaita lajeja olivat muun muassa käpytikka ja harmaapäätikka, ja palokärkiä sekä uhanalaisia valkoselkätikkoja on vain kerran havaittu enemmän kuin nyt.

Pihabongauksen runsaimmat lajit olivat talitiainen, keltasirkku ja sinitiainen. Yleisimmät eli useimmilla pihoilla havaitut lajit olivat puolestaan talitiainen, sinitiainen ja harakka.

Alustavat tulokset perustuvat runsaan 10 tuhannen paikan havaintoihin. Kaikkiaan tämän vuoden Pihabongauksessa on toistaiseksi ilmoitettu havaintoja 99 lintulajista ja lähes 400 000 lintuyksilöstä. Harvinaisin laji oli Hangossa nähty pikkusirkku.

Havaintoja voi ilmoittaa vielä perjantaihin 3. helmikuuhun saakka osoitteessa www.pihabongaus.fi. Tuloksia päivitetään koko ajan BirdLifen verkkosivuille, ja lopullinen yhteenveto julkaistaan helmikuun aikana.