Pihabongauksessa lasketaan talvilintuja

0
573
Kuvassa viherpeippokoiras, kuva: Reijo Lähteenmäki.

BirdLifen Pihabongaus järjestetään jälleen tämän kuun viimeisenä viikonloppuna 28.–29. tammikuuta. Suomen suurimmassa luontotapahtumassa seurataan jo 18. kerran tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla.

Pihabongauksen tavoitteena on innostaa tarkkailemaan talvisia lintulaudan ja kotipihan lintuja sekä kiinnostumaan lähiluonnosta. Kuka tahansa voi osallistua Pihabongaukseen, ja sen tuloksista saadaan arvokasta tietoa maamme talvisen linnuston muutoksista.

Tapahtumaviikonloppuna tehdyt havainnot ilmoitetaan osoitteessa www.pihabongaus.fi tai postikortilla suoraan BirdLifelle. Tuloksia julkaistaan verkossa jo tapahtuman aikana, ja alustavia yhteenvetoja voi odottaa jo maanantaina 30. tammikuuta. Lopulliset tulokset BirdLlife julkaisee helmikuun aikana.

Pihabongaus järjestetään joka vuosi tammikuun viimeisenä viikonloppuna. Viime vuonna tapahtumaan osallistui yli 25 tuhatta ihmistä noin 17 500 paikassa ympäri maan. Vuosien varrella on kertynyt havaintoja noin yhdeksästä miljoonasta lintuyksilöstä. Tänä vuonna pihojen talvilintuja tarkkaillaan jo 18. kerran. Pihabongauksen suojelijana on tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

Ohjeita viikonvaiheeseen:

Pihabongaukseen voi osallistua kuka tahansa ja missä tahansa Suomessa. 

Tarkkaile tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla joko 28. tai 29. tammikuuta.

Tunnista havaitsemasi lintulajit ja laske montako yksilöä kutakin lajia on enimmillään näkyvissä samaan aikaan. Ilmoita tunnistamasi lajit ja laskemasi maksimimäärät BirdLifelle viimeistään perjantaina 3.2. osoitteessa www.pihabongaus.fi. Havainnot voi ilmoittaa myös postikortilla osoitteella BirdLife Suomi, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki. Postikortissa on oltava lintuhavaintojen lisäksi havainnoitsijan ja havaintopaikan osoitteet, havainnointiajankohta ja havainnoitsijoiden määrä.